Националната камара за мода поиска оставката на Галина Бежанска

5 август, 2010 20:54 | Изкуство | 1 коментар

Националната камара за мода поиска оставката на Галина Бежанска

В качеството си на председател на Националната камара за мода, Надя Вълева поиска оставката на директора на Дирекция „Култура и образование” към Столична община.  Галина Бежанска е забранила провеждането на заключителното модно дефиле от програмата на конкурса „Изгряваща Мода/ Fashion Rise”.

Управителният съвет на Националната камара за мода счита замяната на последния етап от конкурса с концерт на сектата  „Харе Кришна” за крайно нелогични.

„Изгряваща мода/ Fashion Rise” е част от Националния културен календар на България, благодарение на подкрепата на председателя на 41-вото Народно събрание Цецка Цачева. Конкурсът е признат от цяла Европа и вече е част от Европейската програма “Fashion Europe”. Финалът на Националния конкурс за млади стилисти и дизайнери е трябвало да се проведе пред Народния театър „Иван Вазов” на 30 юли тази година. Вместо това, броени часове преди откриването на заключителния етап на конкурса, организаторите откриват, че финалът няма да може да бъде проведен. Причината за това е на същото място и в същия ден е заплануван концерт на сектата „Харе Кришна”, разрешен от Столична община.

Няколко дни преди провеждането на финала, директорът на Дирекция „Култура и образование” е изпратила писмо до Националната камара за мода заявявайки подкрепата си за провеждането на конкурса. Народният театър и Софийската градска художествена галерия също оказват съдействие за организирането му. Веднага след като открива, че награждаването на финалистите няма да може да се състои, Вълева иска среща с Бежанска, но такава й е отказана.

На големия финал е трябвало да присъстват 10 финалисти от различни краища на България, висши дипломати от Германия и Испания, както и посланикът на САЩ у нас – Джеймс Уорлик.  Медийни партньори на неосъщественото събитие са били френски и немски медии, включително кореспондент на „Ню Йорк Таймс” в Париж и немската телевизия RTL.

Становището на Националната камара за мода е, че това е „умело спретнат компромат”. Според Вълева и нейните колеги, с действията си Бежанска е накърнила авторитета на България и „няма място в Столична община на такъв пост”.

Управителният съвет на Националната камара за мода ще уведоми Кмета на София и министър-председателя за развихрилия се скандал. Ще бъде поискана оставката на директора на Дирекция „Култура и образование”, както и нова дата за провеждане на финала на конкурса.

Академика БГ потърси Галина Бежанска за коментар. Оказа се обаче, че тя е в отпуск. От пресцентъра на Столична община заявиха, че обвиненията към нея са смехотворни и очакват официално писмо от Националната камара за мода. Бе отбелязано, че Бежанска се занимава с Дирекция „Култура“ към Столична община, която няма нищо общо с плануваното мероприятие. Нещо повече – площта пред Народния театър не е общинска. Според Столична община, организаторите или не са внесли уведомително писмо, или не са платили такса за провеждането на събитието.

Десислава Пътева

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Dizainer коментира на 24 август, 2010 г., 22:48 ч.

    E kak estestveno che ne e platila, ako ochakvate pari ot Nadq „Ludeva“ ili nagradi ima da pochakate.Kolko udobno che nqma kak da nagradi nikoi. Napishete Nadq Vuleva v google i shte vidite za kakvo stava vupros.