20 000 на поправка за висше

28 август, 2010 09:38 | Средно образование | Няма коментари

20 000 на поправка за висше

Над 20 000 ученици ще се явят на поправителна матура през септември и ще опитат да хванат последния влак за влизане в университет. През миналата година на изпитите се явиха над 17 000 души.

Интересът е повишен, защото няколко висши училища, сред които и Алма матер, оставиха вратичка за двойкаджиите и ще ги изчакат да се поправят и да се запишат за следване чак в края на септември, коментираха вчера образователни експерти.

На първата поправителна матура по български и литература на 31 август ще се явят 5025 души, сочат данните на просветното министерство. Абсолютния рекорд държат зрелостниците по география. Над 10 300 без диплома за 12-и клас ще се потят над картите на втората избираема матура на 1 септември. 1952-ма пък са записаните да държат поправка на националния изпит по биология. Следващи в класацията за посещаемост ще са залите за препитване по философия, където ще се явят 956 души. 850 са мераклиите да си поправят двойките по история.
425 са регистрираните зрелостници за изпита по английски език на 1 септември. Най-малко ще се явят на останалите чужди езици. Едва 12 ученици ще държат теста по немски, а 2-ма по френски език. Само един ученик от цяла България ще се бори за по-висока оценка по испански.

Резултатите от поправителните матури трябва да са готови до 15 септември, гласи графикът на МОМН за провеждане на изпитите. От Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще обявят последните си останали места след 10-о число на месеца, а записването ще стане на 24 септември. Целта е да се привлекат учениците, които са поправили провала си на матурите от лятото, но са достигнали високи резултати на многобройните кандидатстудентски изпити през годината.

В. „Монитор”, 28.08.2010 г.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата