Отнеха лиценза по "Аз мога" на 10 езикови школи

3 октомври, 2010 15:27 | Учебни Заведения | Няма коментари

Отнеха лиценза по "Аз мога" на 10 езикови школи
Отнеха лиценза на 10 фирми за злоупотреби с пари по програма за езикови курсове, съобщи телевизия „Европа“. В репортаж, предизвикан от зрителски сигнали, телевизията разказва са това как от обучаваните неправомерно се искат пари.
По програмата „Аз мога“ се предлага чуждоезиково обучение, което за курсиста трябва да е безплатно, тъй като обучаващите организации са получили по 700 лв. за всеки човек. Този ваучер се оказва недостатъчен за някои от тях, които искат допълнително заплащане – за учебници, например. А ваучерът покрива три нива на обучение, заплащане на преподавателите, консумативи и дори застраховки.
Близо 50 хиляди българи са одобрени за получаване на ваучери за безплатни обучения за ключови компетенции по схемата „Аз мога”.
„Да, заплаща се при нас – по още 230 лева на ниво – значи общо за трите нива близо 900 и учебниците..ами така е, при нас курсовете са по-скъпи, влючвате се в другите ни групи, трябва да се доплаща“, обясняват за ТВ „Европа“ от „Британика“.
В „Аво Бел пък искат пари за учебници.
„Подобни нерегламентирани доплащания на цената на ваучера се оказаха честа практика – 10 фирми вече са с отнет лиценз за извършване на курсове по „Аз мога”. Това казва пред репортер на „Европа“ заместник-председателят на Агенцията по заетостта Николай Николов. За нови две фирми пък се оказало, че на място никой не извършва обучение.
Друга далавера на езиковите школи била да предлагат на курсистите си копия вместо оригинални учебници.
Програмата „Аз мога” финансира 100% от обучението на лица, заети по трудово правоотношение на пълен работен ден, без значение от сферата им на дейност. Те могат да се включат в курсове за придобиване на професионална квалификация или в обучения за  повишаване на ключови умения.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата