Глобяват МУ-Пловдив за експерименти

24 ноември, 2010 11:37 | Висше образование | Няма коментари

Глобяват МУ-Пловдив за експерименти

Медицинският университет в Пловдив ще бъде глобен заради регламентирани опити с животни. Това съобщиха от Националния ветеринарно-медицински институт (НВМС). Глобата е в размер от 500 до 1000 лева.

Проверка на ветеринарната служба по сигнал на сдружение „На ти с природата“ установила, че за някои опити няма съответното разрешение от генералния директор на НВМС. Те били правени с бели мишки, плъхове и морски свинчета по време на учебните занятия. Докато не бъде издадено разрешения на базата на положително становище от Комисията по етика към животните, обектите на опитите ще останат в университета, но без върху тях да се експериментира.

Преди седмица студенти от Медицинския институт сигнализираха в НВМС и различни природозащитни организации за неправомерните експерименти. Предните лапи на животинчето се връзвали, на врата му се окачвали датчици, отчитащи различните жизнени показатели, после задните лапи се удряли с чук, за да се измери степента на болка, която то изпитва.

Сред студентите обаче има и такива, които намират тези експерименти за нормална и необходима част от учебния процес. Според тях всеки, който учи такава специалност, трябва „да има нерви“ за подобни опити, с които науката върви напред.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата