5034 кандидат-студенти за УНСС

10 март, 2011 16:23 | Висше образование | 6 коментара

5034 кандидат-студенти за УНСС

5034 са кандидат-студенти за УНСС на предварителната изпитна сесия, след официалния край за подаване на документи за предварителните изпити (на хартиен носител), съобщават от вуза.

Първият изпит е на 13 март (неделя) по математика, на който ще се явяват 1085 кандидат-студенти. На 20 март (неделя) е изпитът по български език и литература, на който ще се явят 2077 кандидат-студенти. Всички изпити започват в 9 часа и продължават три астрономически часа.

Всеки месец (до юни включително) ще се провеждат електронни единни приемни изпити (ЕлЕПИ) по математика, български език и литература, история на България, география на България и икономика. Срокът на подаване на документи за ЕлЕПИ са: април – от 15 март до 7 април, а времето за провеждане на изпитите – от 26 април до 29 април; май – от 12 април до 5 май, а времето за провеждане на изпитите – от 9 до 25 май, юни – от 16 май до 9 юни, а времето за провеждане на изпитите – от 13 до 30 юни.

Ако кандидат-студентите се явят на изпити и от предварителните кандидатстудентски изпитни сесии, и на редовната кандидатстудентска изпитна сесия, участват в класирането с по-високата оценка.

И през тази година се запазва условието кандидат-студентите в УНСС да имат минимален бал от 8 (осем) единици, образуван като сума от оценките от матурите: по български език и литература и по математика или по български език и литература и по история. Ако е държана матура само по един от посочените предмети, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценката по съответния предмет от дипломата за средно образование и оценката от матурата. Ако не е държана матура, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценките по съответните предмети от дипломата за средно образование.

Документите на кандидат-студенти, които не отговарят на условието за минимален бал от 8 единици, нe се приемат. Приемът на студенти в УНСС е по професионални направления. Целта е те да избират специалност, след като са изучавали блок от фундаментални университетски дисциплини и са натрупали знания, които ще им позволят да се ориентират в избора на професия.

В УНСС се обучават бакалаври в шест професионални направления: „Икономика“, „Администрация и управление“, „Политически науки“, „Право“, „Обществени комуникации и информационни науки“ и „Социология, антропология и науки за културата“.

Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Силвия коментира на 10 март, 2011 г., 19:19 ч.

  Над 5000 са на предварителните, плюс още поне 1000 на редовните… ц ц ц как се е юрнал народът към УНСС

 2. Eida коментира на 10 март, 2011 г., 23:49 ч.

  Само като си помисля какво „дране на кожи“ са тези кандидатстудентски кампании…

 3. iliya коментира на 11 март, 2011 г., 14:21 ч.

  УНСС ще е номер едно отново!

 4. Косьо коментира на 11 март, 2011 г., 14:22 ч.

  Сигурно е само това, че няма да влязат всичките:)))))))))

 5. Захарина коментира на 11 март, 2011 г., 15:35 ч.

  Крайно време и останалите университети да последват примера на УНСС и да въведат елекстронни изпити. Ще спестят толкова реме на всички, както и средства – квестори и т. н

 6. Захарина коментира на 11 март, 2011 г., 15:36 ч.

  Абе колко е номер едно, не искам да коментирам, но е факт, че поне УНСС инвестира в базата на университета и подхода за изпитите.