Квотите по пол за прием в гимназиите отпадат

14 април, 2011 04:30 | Средно образование | 1 коментар

Квотите по пол за прием в гимназиите отпадат

Квотите по пол при прием в българските училища отпадат. От новата учебна година министерството на образованието ще призове да няма задължителни бройки на момчета и момичета при приема в профилираните гимназии след 7-ми клас, съобщава bTV.

Квотите, които досега действаха в българското образование, гарантираха, че в един клас момичетата и момчета ще са почти наравно. Затова и балът при кандидатстване на децата след 7-ми клас, се изчисляваше поотделно за двата пола.Така се стигна до парадокси, че момчета с много нисък бал влизаха в елитни гимназии, а момичета с много по-високи знания не успяваха. Ако се питат родителите на момчетата, ще кажат, че това е правилно, но ако се попитат родителите на момичетата, ще кажат, че това е дискриминация, спрямо тях. Затова учениците в тези паралелки ще влизат, както в останалите училища – с най- висок бал, обясни Христина Боева – началник-отдел в РИО на МОМН-Хасково. Оказа се, че в някой училища полът при приема отдавна е без значение. В хасковската математическа гимназия например влизат само знаещи. Ние приемаме учениците, на база техния резултат по математика, обясни Тодорка Милева – директор на ПМГ “ акад. Боян Петканчин“.

Опасенията на някои родители са, че без квоти, елитните паралелки ще се превърнат в девически. Аргументите са, че дамите по принцип са повече и, че мъжете не били толкова ученолюбиви. Опитът на хасковската математическа обаче опровергава подобни разсъждения. В 10 Б клас например – съотношението момчета- момичета е 17 към 9, в полза на мъжкия пол. За да не се създава напрежение по места, от министерство на образованието тръгват по училищата, за да убеждават ръководствата, че важни са знанията, а не полът.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Шуши коментира на 14 април, 2011 г., 14:05 ч.

    Само дано не останат паралелките девически