Над 20 хиляди деца учат в българските училища в чужбина

28 юли, 2011 18:53 | Афиш, Денят, Средно образование, Финансиране | Няма коментари

Над 20 хиляди деца учат в българските училища в чужбина

Към момента зад граница действат общо 185 български образователни звена, в които се обучават над 20 хиляди деца. Това заяви Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), по време на кръглата маса за държавната образователна политика зад граница, която се състоя днес. Той каза още, че покрай училищата се създават и други български организации и дружества, а самите учебни заведения продължават традициите на възрожденските ни училища, да поддържат и запазват националното самосъзнание на българите. Само в Испания за тази учебна година има 11 нови учебни заведения, а нови 3 се очаква да отворят врати до края на есента. В страната има около 300 000 българи.

Очакваше се пресконференцията да бъде открита от финансовия министър Симеон Дянков, но той не присъстваше в залата, заради други ангажименти. Приветствие към присъстващите пък трябваше да отправи образователният министър Сергей Игнатов, но той бе заместен от заместник-министъра на образованието, г-жа Милена Дамянова, тъй като също не беше в конферентната зала. Причината за това беше обсъждането на окончателните промени в Закона за висшето образование, които се обсъждаха в Народното събрание по същото време. Дамянова каза, че заради големия брой заявки за много стойностни проекти, постъпили по програмата „Роден език и култура зад граница 2011”, от Министерството на образованието и науката (МОМН) отпускат допълнително 2 млн. лв. и така вече средствата по програмата стават общо 4 млн. и 40 хил. лв. В условията на криза това може да се счита за успех, макар заявените 145 проекта да възлизат на обща стойност 7.5 милиона. Сергей Игнатов пък се включи във втория етап на срещата – по време на дискусиите.

В МОМН работят и върху статута на училищата ни зад граница и начините за финансовото им подпомагане, заедно с колегите им от други министерства. Обмисля се и стандарт за учебници и учебни помагала в образователните ни средища зад граница, включително и върху електронните учебници. През есента ще заработи работна група за изготвяне на нова образователна програма за школата в чужбина.

Боян Кулов – председател на Асоциацията на българските училища в чужбина пък подчерта, че никога досега не е имало толкова много българи зад граница и респективно никога не е имало толкова много български организации в чужбина, сред които най-разпространено е българското училище. Той благодари и на ДАБЧ за сътрудничеството и призова да се съсредоточават все повече върху образованието в чужбина. Освен това стана ясно, че парите за учебници трябва да се предоставят до края на месец юли.

Наталия Михалевска – началник на отдел „Училищна система”, дирекция „Организация и координация” към МОМН, посочи, че тази година по проекти са кандидатствали 145 училища, от които са одобрени 137, от 34 държави. Кандидатурите са по 11 различни проекта, а бенефициентите са общо 17. Тенденцията е всяка година да се увеличава броят на училищата, като за сравнение през миналата година са одобрени 108 от 28 държави, от кандидатствали 111, а през 2009г. кандидатите са били 56, а одобрените 53, от 20 държави.

Най-много средства, осигурени чрез одобрените проекти – 1 635 876 лв., ще отидат за учебни часове по адаптираните програми. 334 229 лв. ще отидат за учебници, тетрадки и помагала и още 111 910 лв. за тяхното транспортиране. В момента програмата обхваща точно 19 885 български деца от всички краища на света.

В работата на кръглата маса участваха също зам.-председателят на 41-вото Народно събрание Георги Пирински, както и народните представители Ирена Соколова, Меглена Плугчиева и Снежана Дукова.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата