Осем се борят за едно място в МУ – Плевен

7 юли, 2011 17:24 | Висше образование | Няма коментари

Осем се борят за едно място в МУ – Плевен

За 80 места, държавна поръчка, редовно обучение по специалност „Медицина” ще се състезават общо 631 кандидат-студенти, от които 422 жени и 209 мъже. Броят на кандидат-медиците за учебната 2011/12 година е по-висок в сравнение с миналата година. Това означава, че е по-висок и броят на кандидатите, които се състезават за едно място – при жените надпреварата е 10 към едно, а при мъжете – 5, което средно прави 8 кандидат-студенти за едно място.

Изпитът по Биология ще се проведе на 8 юли 2011 г. /петък/ на територията на две училища в района на университета – СОУ „Христо Смирненски” и Техникум по механоелектротехника, като вторият конкурс по Химия е на 15 юли, а първото класиране на кандидатите ще излезе на 25 юли.

В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 7 до 7:30 часа. Точно в 7:45 часа в зала „Асклепий” на Ректорат 1 ще бъдат изтеглени изпитните въпроси по Биология. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на Ректора на висшето училище – проф. д-р Гр. Горчев, Декана на Факултет „Медицина” – доц. д-р Д. Господинов, Председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по Биология – доц. д-р Миленка Даскалова, Председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи – гл. ас. д-р Людмил Боянов, родители на кандидатите и журналисти.

Към момента общият брой на кандидат-студентите за специалностите по бакалавърските програми към факултетите „Здравни грижи” и „Обществено здраве” и медицинския колеж на университета е 560. Те ще се борят за общо 180 места, държавна поръчка, редовно обучение, за следните 8 специалности: „Опазване и контрол на общественото здраве”, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Медицински лаборант”, „Рентгенов лаборант”, „Социални дейности” и „Помощник-фармацевт”. От тези 560 кандидат-студенти най-много са желаещите да изучават „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”. Специално за кандидатите за тези специалности е организиран и втори прием на документи – от 22 до 25 юли, а тестът по Биология е насрочен за 29 юли 2011г. Те ще имат право на избор на по-високата оценка между теста и държавния зрелостен изпит по биология за участие в класирането, първото от които ще излезе на 2 август 2011г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата