„Синята стая“ на Дейвид Хеър на сцената на „Възраждане“

2 ноември, 2011 12:57 | Свободно време | Няма коментари

„Синята стая“ на Дейвид Хеър на сцената на „Възраждане“

На 31-ви октомври се състоя премиерата на постановката „Синята стая“ от Дейвид Хеър, която ще имате възможност да гледате в театър „Възраждане“.

„Синята стая” на Дейвид Хеър е интерпретация на пиесата „Хоровод” от Артур Шницлер. Както и оригиналният текст, така и версията на Хеър представлява поредица от кратки сексуални срещи между различни двойки. Докато обаче пиесата на Шницлер предизвиква бум от скандали, свързани с полиция, забрани и обществено възмущение, „Синята стая” безболезнено се превръща в хит на Бродуей. Пренасяйки сюжета във време, в което сексът не е табу, а едно от най-експлоатираните средства за реклама, продажба, маркетинг и т.н., Хеър превръща взривоопасният, разобличителен сюжет в разказ за разминаването, неосъществяването и лицемерието в интимните взаимоотношения.

Постановката „Синята стая” в театър „Възраждане” ще потопи разказа в една хлъзгава и неясна територия, по-близка до сънищата, които Шницлер педантично е описвал в дневниците си, отколкото до „реалистичната” съвременна среда. Според Хеър „Същественият обект на интерес за Шницлер е разривът между това, което си представяме, това, което помним и това, което в действителност ни се е случило”. Приемайки това предложение, екипът на постановката се впуска в пътешествие към света на естетизираната еротика. Пътешествие, което се движи по ръба между смешното и трагичното.

Представлението се осъществява от фондация „Божура арт” с финансовата подкрепа на програма „Култура” към Столична Община и любезното съдействие на Столична библиотека.

Режисьор: Ани Васева
Драматург: Антоанета Симеонова
Костюмограф: Майтия Цибулка
Художник: Станимир Генов
Участват: Бойка Велкова и Стефан Спасов

Бойка Велкова
е играла едни от най-интересните женски роли в световната драматургия (като например ключовите женски образи в драматургията на Чехов – Елена Андреевна във „Вуйчо Ваньо”, Аркадина” в „Чайка”  и Олга в „Три сестри”). Бойка е отличена с множество награди за своята работа. Работила е с режисьори като Стоян Камбарев, Крикор Азарян, Явор Гърдев и др. В момента е актриса в Народния театър.
„Бойка Велкова е актриса, за която много режисьори мечтаят – работлива, красива и с талант. Тя е гъвкава и пластична като натура – същински артистичен хамелеон. Може да изиграе и младо наивно момиче, и опитна зряла жена; може да е много смешна, но е способна да достигне и трагически дълбочини. Всичко зависи от необходимата доза предизвикателство. При това Бойка си знае цената и мястото. Няма да я видите в евтини реклами или плоски телевизионни предавания. Нито пък в посредствени “мегаспектакли”. Кремена Димитрова, Capital Light

Стефан Спасов
Стефан Спасов е актьор на свободна практика. Играл е в пиеси като „Абсолвента” от Тери Джонсън, „Кой се страхува от Вирджиния Улф” от Едуард Олби, „Лейтенантът от Инишмор или смъртта на котката” от Мартин МакДона и др. Една от множеството му успешни роли е тази в «На чисто» от Нийл Лабют, където си партнира с Бойка Велкова

Ани Васева
е режисьор и автор на свободна практика. Сред последните й проекти са постановките „Пиеса за умиране” (The Fridge, София 2011), „С” (Червената къща, София 2010), радиопиесата „Болен” (съвместна работа с Асен Аврамов, продукция на Радиотеатър към БНР) и др.

Антоанета Симеонова
Антоанета Симеонова е театровед и драматург, който развива специфичната и рядка за българския театър  „режисура на текста”. Макар и името й често да остава скрито, тя стои зад работата върху диалога и словото в множество български спектакли. Един от последните постановки, върху които работи е представлението „Кралицата майка” от Марио Сантанели, постановка на Валентин Ганев.

Майтия Цибулка
е моден дизайнер, който живее и работи в Сантяго, Чили. Нейни работи присъстват едновременно на алтернативната модна сцена и на официалните форуми. Майтия Цибулка има собствена марка дрехи и се занимава и с дизайна на костюми за театрални, танцови и кино продукции.
„Моделите на Майтия Цибулка Галвес, освен с перфектното си техническо осъществяване и висока естетическа стойност, се отличават със своите провокативност, фантазия и изящество”, Андреа Ланас, Boletin de Moda

Станимир Генов
е художник, който не се задоволява само с една форма – той работи с обекти от различни материали, с видео, прави инсталации, платна и пр. Има зад гърба си множество самостоятелни и групови изложби, награди и участия в международни форуми.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата