По-сложни изпити след 7 и след 12 клас

15 декември, 2011 19:06 | Кандидатстване, Матура, Средно образование | 1 коментар

По-сложни изпити след 7 и след 12 клас

По-сложни изпити след 7 и след 12 клас очакват учениците. Това предупредиха днес от Министерството на образованието. Учениците и учителите да се готвят отново за изпитен маратон през месец май следващата година.

Новото е, че външното оценяване след 7 клас, с което ще се кандидатства за профилираните гимназии и матурите след 12 клас ще се проведат в едни и същи дни, но в различни часове.

Повече въпроси и задачи с отворен отговор – това е сложността в новите изпитни тестове за седмокласниците. По този начин ще се проверява доколко учениците са усвоили знанията. Въпросите от затворен тип не проверяват мисленето.

Така по математика в първата част на теста задачите ще са 20 вместо 25. Четири от тях ще са с отворен отговор. От изпитната програма отпадат темите за квадрат, трапец и равнобедрен трапец.

На държавните зрелостни изпити също ще има повече въпроси за създаване на текст и формиране на теза. Седмокласници и зрелостниците ще държат тестове в едни и същи дни, но началният час на изпитите ще е различен. Тестът по БЕЛ е на 21 май, а по математика на 23 май.

Скалата за оценяване остава същата, но в новия закон за училищното образование е предвидено в бъдеще точките да не бъдат превръщани в оценки.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Оф коментира на 15 декември, 2011 г., 20:43 ч.

    Оф… всяка година от сложно по-сложно и накрая все сме неграмотни….