Остава по-малко от 1 ден до матурата по БЕЛ и НВО

19 май, 2012 21:41 | Денят, Кандидатстване, Матура, Средно образование | 1 коментар

Остава по-малко от 1 ден до матурата по БЕЛ и НВО

Остават по-малко от 24 часа до може би най-важния момент в живота на всеки ученик – матурата по Български език и литература (БЕЛ). Тя ще се проведе на 21 май (понеделник) от 8:00 часа. В същия ден, от 10:00 часа, ще се проведе и Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас. Академика БГ/akademika.bg припомня най-важните неща около двата изпита.

На матурата тази година се предвиждат повече въпроси със свободен отговор, както и нов вид задачи. Зрелостниците ще имат два текста, върху които ще имат различни задачи за разбиране на тези текстове.

Изпитните варианти за матурата по БЕЛ, измежду които ще се тегли един, ще бъдат формулирани в 4 часа сутринта в деня на изпита. Репортер на Академика БГ ще присъства на място при изтеглянето на изпитния вариант.

Тестовете, които ще получат учениците на матурата, няма да се изучавани и ще са непознати за тях. Изпитните варианти ще са общо 30.

В теста ще има само 30 въпроса с избираем отговор, на който гимназистите могат да използват лотарийния принцип. Досега този брой бе 33. Останалите десет задачи ще изискват писмен отговор – с формулиране на теза, анализ на два текста и разчитане на авторови послания. Писането е най-слабото място в средното ни образование, установиха анализите от предните години. Това е и причината за промяната в матурата. Последният въпрос (41-ви) остава писане на текст, като учениците ще избират между съставянето на есе и съчинение.

Скалата за оценяването на резултатите и тази година ще бъде обявена, след като проверителите прегледат работите. Т.е. това означава, че оценките ще бъдат нагодени спрямо най-добрия получен резултат, за да няма опасност половината випуск да бъде скъсан.

За седмокласниците също са предвидени промени. По отношение на националното външно оценяване от изпита по математика са отпаднали темите за квадрат, трапец и равнобедрен трапец. Задачите в първия модул вече са намалени на 25, защото има 4 задачи, които са със свободен отговор от отворен тип и изискват повече време за решаване.

Задачите във втория модул също са намалени от 5 на 4.

Матури по БЕЛ, както и по всички останали предмети можете да решите на onlinematura.com. В сайта ще намерите и тестове за НВО.

Вижте още:

Само 15 минути за седмокласниците да прочетат преразказа
Може ли да изтече информация за матурите?
Проф. Боян Вълчев: Петица на матурата е равна на тройка
Какво трябва да знаем преди матурата по БЕЛ
Стрес преди матурата и НВО – ще издържи ли техниката?
Игнатов към зрелостниците: Не преписвайте на матурата!
Остава по-малко от 1 ден до матурата по БЕЛ и НВО
График за матури и външно оценяване

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Анонимен коментира на 19 май, 2012 г., 21:46 ч.

    Охххх дано я взема! Благодаря за инфото, а в този сайт наистина има доста матури!