Игнатов към зрелостниците: Не преписвайте на матурата!

20 май, 2012 16:25 | Кандидатстване, Матура, Средно образование | 2 коментара

Игнатов към зрелостниците: Не преписвайте на матурата!

Образователният министър Сергей Игнатов призова зрелостниците, които в понеделник ще се явят на матура, да не разчитат да препишат, а да покажат какво знаят. По думите му министерството е взело всички предпазни мерки, за да няма изтичане на информация за изпита.

„Българската общественост свикна с възстановяването на матурата, защото тя не е ново явление в нашия живот. Аз съм се явявал също някога на матура. Но ние променихме начинът, по който се генерира теста. Започваме сутринта твърде рано”, обясни министърът пред Дарик.

Изпитните варианти за матурата по БЕЛ, измежду които ще се тегли един, ще бъдат формулирани в 4 часа сутринта в деня на изпита. Репортер на Академика БГ ще присъства на място при изтеглянето на варианта.

Игнатов заяви още, че според него не е необходимо да се влагат средства в купуване на съвременна техника. „По-лесно е учениците да се явят на матурата с едно радостно чувство. Помолени са да не влизат и да не използват тази техника, а всяко използване на техниката в нарушение ще бъде третирано като анулиране на изпит”, казва той. Според министъра не цяла „млада” България мисли как да измами системата. Игнатов смята, че „имаме една нова България, която е изключително амбициозна и иска да постигне своето абсолютно равностойно европейско бъдеще”.

Стартът на матурата по БЕЛ за 12-и клас е в 8:00 ч., а в 10:00 ч. ще започне и националното външно оценяване по предмета за 7-ми клас. Тегленето на изпитния вариант за оценяването на седмокласниците ще бъде направено в 9:00 ч.

Конкретната формулировка на 41-ви въпрос от матурата по български език и литература, както и текстът за преразказа в допълнителния модул от изпита след седми клас ще бъдат оповестени на сайта на МОМН след 12:00 ч. Изпитните варианти ще се публикуват на сайта след 15:00 ч. на 21 май.

Снимка: Николай Николов

Вижте още:

Само 15 минути за седмокласниците да прочетат преразказа
Може ли да изтече информация за матурите?
Проф. Боян Вълчев: Петица на матурата е равна на тройка
Какво трябва да знаем преди матурата по БЕЛ
Стрес преди матурата и НВО – ще издържи ли техниката?
Игнатов към зрелостниците: Не преписвайте на матурата!
Остава по-малко от 1 ден до матурата по БЕЛ и НВО
График за матури и външно оценяване

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Кочеринец коментира на 21 май, 2012 г., 07:21 ч.

    Зрелостниците към Игнатов: Не казвайте този път на никого вариантите!!!

  2. Лили Петковска коментира на 21 май, 2012 г., 21:42 ч.

    4ovek vinagi moe da prepi6e beeeee