Студенти юристи от УНСС с отлични резултати на състезание в Малта

14 юни, 2012 10:07 | Висше образование | Няма коментари

Студенти юристи от УНСС с отлични резултати на състезание в Малта

Отборът от четирима студенти по право в УНСС – петокурсниците Анита Борисова, Анна Джамбазка и Гергана Илиева и четвъртокурсникът Ивайло Димитров,  се представи достойно на състезанието по европейско право СЕЕМС (Central and East European Moot Competition) в Малта, организирано от Съда на Европейския съюз (СЕС). Треньорът им е Христо Кирилов –  член на отбора на Мадридския университет „Карлос III“ в регионалния финал на  European Law Moot Court Competition през 2006 г. в Дъблин, Ирландия, и организатор на регионалния финал на ELM през 2009 г. в УНСС.

В ежегодното състезание по право участват отбори от европейските страни. Младите юристи предварително решават казус по актуален европейски проблем, като изпращат писмена защита от името на ищец и на ответник. С предоставените им от организаторите материали, в това число нормативна уредба, Case law и статии, отборите се поставят в равни условия. Самото състезание e под формата на устни пледоарии в рамките на симулирано производство по преюдициално запитване пред СЕС.

Във финалното класиране след много оспорвана битка УНСС завоюва 11-о място сред 20 отбора. Писмените защити на нашите студенти бяха високо оценени. Жребият им отреди трудни мачове. В първия кръг те се състезаваха с отбора на Варшавския университет, от който загубиха само с две точки, а във втория кръг победиха с 6 точки отбор от Чехия. Председател на съдебния състав във втория мач бе Елинор Шарпстън, председател на CEEMC и Генерален адвокат в СЕС, която които лично поздрави нашите участници за доброто представяне.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата