В София приемат извънредно днес документи за гимназиите

17 юни, 2012 10:27 | Кандидатстване, Средно образование | Няма коментари

В София приемат извънредно днес документи за гимназиите

В София в т. нар. училища-гнезда днес – 17 юни, от 9.00 до 15.00 ч. ще могат да се подават заявления за участие в приема на ученици след завършен VII клас в гимназиите, по наредба номер 11, съобщава на сайта си Регионалният инспекторат по образованието в София. Решението дойде, след като от два дни телефонната линия на РИО-София прегря от паникьосани родители, които се оплаквали, че нямало да им стигне времето, за да подадат заявленията за гимназия – официално то стартира на 15 юни и ще продължи до 20 юни. „За да се успокоят родителите, училищата гнезда ще работят извънредно и в неделя, но с намалено работно време – от 9 до 15 ч.”, решиха от РИО-София. На сайта на инспектората е публикувана и информация за училищата-гнезда в София.

При попълване на заявлението задължително трябва да се изписват училището и паралелката, за която кандидатства ученикът. От инспектората посочват, че прилагат и списък на паралелките за учебната 2012/2013 година, който ще улесни родителите и учениците при попълването на заявлението за участие в първия етап на класирането след изпитите за приемане в държавните и в общинските училища след седми клас.

Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно, четливо и добре обмислено. Подреждането на училищата – по профили, професии и специалности, трябва да се стане от най-желаните към по-малко желаните, препоръчват от РИО-София.

На 26 юни се обявят списъците с приетите ученици на първия етап от класирането след седми клас. След обявяване на резултатите от първия етап на класирането приетите ученици трябва да се запишат от 27 до 29 юни в училището, в което са класирани, посочват от РИО-София. Учениците, които не са удовлетворени от класирането си в първия етап, трябва да подадат заявление за участие във втория етап от класирането – от 27 до 29 юни.

Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап от класирането. Ако кандидатът е преминал на по-предно свое желание, трябва да се запише в приемащото го училище.

За кандидатите, които не са успели да се класират, за неудовлетворените от втория етап от класирането и за тези, които не са се записали, съществува възможност за участие и в третия етап от класирането, съобщават от РИО-София. Уточнява се, че за третото класиране ще се подават заявления на 10 и 11 юли, включително.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата