Бисери от кандидатстудентските изпити: Симеоновото семе завинаги остава в историята

28 юли, 2012 13:29 | Висше образование | 1 коментар

Бисери от кандидатстудентските изпити: Симеоновото семе завинаги остава в историята

Цар Симеон искал непременно да остане в историята, затова драскал надписи под път и над път. До този “гениален” извод стигнал кандидат-студент на изпита по история в СУ.

Тази година темите, по които трябваше да пишат кандидатите, бяха: “Съединението през 1885 година и неговата защита” и “Политически възход на българската държава при управлението на цар Симеон”. По думите на проверяващите пред в. „Телеграф“ голяма част от зрелостниците са оставили твърдения, с които може да се напише нова история.

Според кандидат-студент Владимир Расате прекарвал времето си в лов и гуляи. Така той се стремял да върне вярванията на народа към езическите богове. А в лицето на цар Симеон България намерила човек, който я изкачил до световни висоти. Той учил в Магнаурската школа и нямало наука, до която не се е докоснал. След изкачването му на трона византийците вярвали , че ще се превърне в сателит на византийското господство. За да отпразнува по някакъв начин коронясването си, Симеон преместил столицата в Преслав.

Последвали многобройни битки с Византия, това изтощило народа и хората са емигрирали в тогавашната ни южна съседка. Границите на двете държави били на 20 километра една от друга, което значи, че емигрантите трябвало да бият път пеш, за да се настанят другаде. Царят искал да превземе Константинопол, тъй като имал желание да възстанови античната Римска империя, само че в славянски вариант. “Златният” му век пък се наричал така, защото Симеон пишел със златно перо, чел златни книги, произнасял златни слова и написал “Златоструй”.

Други интересни бисери:

– Симеоновото семе завинаги остава в историята.

– Освен териториално разширение Симеон прави и книжовно.

– Още в началото на своето управление той се отдава на празен живот.

– Авторитетът на държавата не знае граници.

– Най-сетне при скандални обстоятелства благородничката Зоя родила син.

– Симеон не успява да изпълни една от мечтите си, а именно – да бъде обявен за ромей.

– Народът, който управлявал Симеон, не е достигнал идейното му ниво и затова никой от неговите наследници не успял да достигне величието му.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. bobo коментира на 29 юли, 2012 г., 00:50 ч.

    Успеха, после дали са умни младите?!