Изпитът по БЕЛ в СУ на практика служел само за подбор за право

15 юли, 2012 12:58 | Висше образование | 2 коментара

Изпитът по БЕЛ в СУ на практика служел само за подбор за право

„Кандидатстудентският изпит по български език и литература, който се провежда в Софийския университет, на практика служи главно и единствено за подбор на студентите за специалност Право.” Това каза доц. д-р Гергана Дачева, преподавател по съвременен български език (стилистика) и история на българския книжовен език в Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

До това положение се е стигнало, след като в почти всички специалности в СУ се приемат студенти само с матура. „За специалността Българска филология факултетският съвет прие коефициент 2,5 за матурата, което означава, че една по-висока оценка от матурата би могла да измести кандидат-студент с по-ниска оценка от изпита, който ние провеждаме”, коментира доц. Дачева.

По думите й в повечето случаи разликите в резултатите на зрелостните и кандидатстудентските изпити са драстични. Тя обяснява това с факта, че на матурата възможността за преписване е по-голяма, в тестовата част. „Една част от зрелостниците не бяха изобщо посягали към така наречения 41-ви въпрос – интерпретативните разсъждения по отношение на цитата, който беше даден, което обаче не води до кой знае колко по-ниска оценка. Те пак са изкарали, ако са решили теста и останалите задачи, могат спокойно да имат петица. Това прави неравностойна оценката на тези, които кандидатстват с този коефициент с матурата и на тези, които се явяват на изпита”, каза доц. Дачева.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Деян коментира на 15 юли, 2012 г., 21:36 ч.

    Специалност „Балканистика“ къде я забравихте при положение, че е във Факултета по славянски филологии?

  2. Galya коментира на 16 юли, 2012 г., 16:50 ч.

    http://radiosofia.bnr.bg/News/Pages/SU.aspx