Над 70% от завършилите математически и езикови гимназии записват висше в чужбина

22 юли, 2012 12:34 | Висше образование | 3 коментара

Над 70% от завършилите математически и езикови гимназии записват висше в чужбина

Над 70% от завършващите у нас математически, езикови и частни гимназии отиват да учат висше образование в чужбина, защото знаят най-добре чужди езици, коментира пред БТА Ирина Христова – организатор на изложение за образование в чужбина.

По думите й за новата учебна година се очаква за Холандия да заминат 500 български студенти, за Великобритания – 1600-1700 българи, а за Дания – около 300 наши студенти.

Студентите, които остават да учат висше образование в България, са с доста ниско ниво на владеене на английския език, смята Христова. Сред заминаващите в чужбина са и училите разширено чужди езици, както и младите хора от големите градове, проблемът е, че оставащите в България, които са завършили средно образование, не знаят чужди езици и не продължават да учат висше образование. Липсата на езикова подготовка е основната причина, която ги спира да учат в чужди университети.

В Холандия сега таксата е 1700 евро на година, като има възможност да се плаща в началото на годината или на семестър, съобщи консултантът. Във Великобритания таксите са между 8300 и 10 000 британски лири, като студентите масово използват кредит или не плащат нищо, когато започват обучението си. Кредитът се изплаща, след като студентите завършат висшето си образование, започнат работа в България и получават над 1000 лева месечна заплата.

Образованието в Дания е безплатно, но разходите за издръжка на студентите са доста високи заради високия стандарт

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. мария коментира на 22 юли, 2012 г., 19:02 ч.

  няма лошо в платените статии, но е лошо да се поднасят атрактивни глупости. тази жена христова едва ли е смятала колко са 70% от учениците на математически,езикови и частни гимназии. може да е вярно само за частните. по-вероятно са 70% от ходилите на изложението. повече от 70% от хлапетата от смг остават да учат тук!! и това не е заради слабия им английски, нито заради слаба друга подготовка.
  а, и съвсем в нейната градина – шотландия е част от великобритания, но обучението е платено само за англичани.

 2. жоро коментира на 22 юли, 2012 г., 23:46 ч.

  И аз мисля да уча в чужбина

 3. Kati коментира на 4 януари, 2013 г., 01:11 ч.

  Mnogo zle kazano :)