Проф. Михов: Дипломите на ТУ-София се признават в целия свят

10 юли, 2012 06:44 | Гост | 1 коментар

Повече от 66 години Техническият университет подготвя специалисти в областта на техниката. През този период над 100 хиляди инженери са се дипломирали в него и са намерили професионална реализация у нас и в чужбина. В структурата на ТУ – София има 14 факултета, няколко департамента, един колеж и други звена, в които се обучават студенти и се извършват научни изследвания. Университетът има филиал в гр. Пловдив с два факултета и един колеж и база в гр. Сливен, която се състои от един факултет и един колеж.

Проф. д-р инж. Георги Михов е зам.- ректор по учебна дейност, качество и акредитация на Технически университет – София. Академика БГ го потърси за интервю във връзка с тазгодишната кандидатстудентска кампания.

 

– Проф. Михов, с какво се характеризира кандидатстудентската кампания в Техническия университет – София през тази година?
– Кандидатстудентската кампания в Техническия университет – София (ТУ) през настоящата година се различава коренно от предишните кампании. Основното е, че затвърдихме практиката на признаване на Държавните зрелостни изпити, включително и този по български език и литература за равностойни на конкурсен изпит в ТУ. Благодарение на това дадохме възможност на интелигентните млади хора да кандидатстват за инженерни специалности. Проведохме три предварителни изпита по математика, като осигурихме възможност на кандидатите ни да се явят на повече от един от предварителните изпити. Като равносметка, всеки от кандидатите ни ще бъде класиран според най-високия постигнат бал (от предварителен изпит, от основен изпит или от матура).

– Има ли нови специалности в Техническия университет – София през тази година?
– Всъщност общо специалностите в ТУ – София, по които може да се кандидатства след завършено средно образование тази година са 28, като 2 от тях са нови и много атрактивни и широкопрофилни, със значителни перспективи пред завършващите ги – „Инженерна физика” и „Инженерна логистика”.

– Кои са най-желаните специалности в Техническия университет – София през тази година?
– Най общо можем да разделим специалностите в ТУ – София на две групи. Традиционно най-търсените специалности от групата на т. нар. електроспециалности, това са „Компютърни системи и управление”, „Телекомуникации” и „Електроника“.
От групата на т. нар. машиностроителните специалности най-предпочитаните специалности са „Авиационна техника и технологии” и „Мехатроника”.
За тези, които имат влечение към областта на администрацията и управлението на стопански предприятия предлагаме 3 специалности: „Публична администрация”, „Стопанско управление” и „Индустриален мениджмънт”, където ПР способности на нашите студенти могат след завършването им да се реализират.
Искам да обърна внимание и на 4 чуждоезикови специалности: това са 2 специалности на немски език – „Общо машиностроене” и „Компютърни системи и технологии”, една специалност на английски език – „Индустриално инженерство” и една изключително хубава специалност – „Електроинженерство” на френски език. Последната е с директен 5 годишен курс за получаване на магистърска степен след средно образование, като дипломите й се признават в целия Алианс.
Чуждоезиковите ни специалности са изключителна гордост за нас и за завършващите ги, което ни задължава да поддържаме нивото достатъчно високо.

– Имат ли поле за реализиране завършващите ТУ – София?

– Нашите дипломи са европейски и се признават по целия свят. Инженери не достигат не само в България, но и в цяла Европа. Работата им е гарантирана. Според проучванията, които ние сме правили в зависимост от специалността, която е изучавана, между 60% и 95% от завършилите студенти работят по специалността си.

– Какво бихте пожелали на кандидатстващите в ТУ – София?
– На 9 юли е нашият основен изпит. Пожелавам на всички кандидатстващи в Техническия университет – София успех!

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Асен коментира на 19 ноември, 2014 г., 16:09 ч.

    Да да, признават се. Затова ли инженерите ви работят като келнери. Даже и Карлсруе ви отсвириха, като партньор. Един надут балон сте.