С есе 13 кандидати получават 1 г. стипендия във ВСУ

29 юли, 2012 09:15 | Висше образование, Стипендии, Технологии, Финансиране | Няма коментари

С есе 13 кандидати получават 1 г. стипендия във ВСУ

13 души ще се обучават безплатно в първи курс във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Това са победителите в националния конкурс за написване на есе на тема: „Аз ще уча и ще успея в България“, които получават право да се запишат в избраната специалност и да се обучават със стипендия за сметка на университета. Решението за това е на Академичния съвет и Ректора на висшето училище – проф. д.и.н. Анна Недялкова, като стипендията покрива на 100% годишната им такса за първи курс.

Стипендиантската програма е част от социалната мисия на университета да подпомага усилията на младите хора да повишават своето образование и конкурентоспособност на пазара на труда. В конкурса можеха да участват кандидат-студенти от цялата страна, които са завършили средното си образование в България през тази учебна година и дипломата им е с отличен успех.

Средният успех на победителите е от „Отличен 5.52“ до „Отличен 5.85“, като кандидатите са от София, Пловдив, Варна, Генерал Тошево и Стара Загора, подчертаха от Университетската комисия, която оценяваше изпратените есета. Желанието на стипендиантите е да следват Психология, Право, Архитектура, Строителство на сгради и съоръжения, Дизайн за архитектурна среда, Защита на националата сигурност и Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред.

Специалностите са част от общо 19 бакалавърски програми, които ще се изучават през новата академична година във ВСУ „Черноризец Храбър“. Всички останали студенти, след завършване на първия семестър, имат възможност да кандидатстват за финансово подпомагане по общия ред и условия на висшето училище. Практиката на ВСУ „Черноризец Храбър“, на Ректора и на Настоятелството на университета е да предоставя лични годишни стипендии на социално слаби или изявени студенти, както и да приема заплащане на разходите за образование от фирми и браншови организации срещу договор за постъпване на работа след дипломирането.

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата