49 паралелки изчезват в София

30 юли, 2012 11:54 | Кандидатстване, Средно образование | 1 коментар

49 паралелки изчезват в София

49 паралелки ще бъдат закрити в София, поради липса на минимум 18 ученици, които да ги запълнят. Това съобщи началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

38 от закритите паралелки са профилирани, а останалите 11- професионални. «С голяма мъка закриваме всяка една паралелка, най-вече чуждоезиковите, в които се изучават екзотични езици като китайски, хинди, както и руски, френски, италиански и други”, коментира още шефът на РИО-София. В 79-о СОУ «Индира Ганди“ слагат кръст на единствената паралелка, в която хиндито се изучава като втори чужд език. Профилираното обучение по испански ще бъде орязано в 132-ро СОУ и 90-о СОУ, а по италиански в 105-о СОУ. От следващата учебна година руска паралелка в профилираната гимназия за чужди езици «Св. Кирил и Методий“ няма да бъде разкрита, както и френската в 12-о СОУ, пише “Монитор”.

Много модерни специалности ще изчезнат от професионалните гимназии, защото не могли да съберат достатъчно брой ученици. Така например паралелката по контрол на качеството и безопасността на храните в гимназията по сладкарство и хлебарство няма да бъде разкрита. Специалността «Моден дизайн” в гимназията по текстил и облекло също не е събрала достатъчно мераклии. Транспортният техникум пък остава без клас по топлотехника. Професионалната гимназия по химия не е успяла да събере достатъчно желаещи за паралелката си по фармация и парфюмерийна козметика.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. емигрант коментира на 30 юли, 2012 г., 17:17 ч.

    Е това е в България – училища се закриват, а на всеки ъгъл чалготека – без коментар!