14 щатски университета избират по етнически критерии

22 август, 2012 10:48 | Висше образование | 2 коментара

14 щатски университета избират по етнически критерии

Харвард, Принстън, Станфорд и още 11 университета в САЩ взимат предвид етническия произход на кандидат-студента. Ощетени са мнозинството от бели американци.

През 2008 година е Абигейл Фишър, бяла американка, кандидатства в Тексаския университет в Остин. Кандидатурата й е отхвърлена в полза на кандидати от малцинствата, въпреки силната й академична подготовка. Фишър съди университета в дело, като успорва конституционалността на етническата му политика.

Сега 14 водещи университета се обявяват в подкрепа на Университета в Остин в отворено писмо до съда. Президентът на Харвард Дрю Фауст оправдава нуждата от „расов критерии” като казва, „Разнообразното множество от студенти е фундаментално за образованието в Харвард…Събирайки различни студенти с различна история и житейски път кара студентите да мислят по различен начин за себе си, за вижданията си, и за света, в който ще навлезат”.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Васил коментира на 22 август, 2012 г., 16:33 ч.

    Ами да, някои хора от различни националности не могат да живеят под един покрив.

  2. Милена коментира на 23 август, 2012 г., 11:03 ч.

    Нямам нищо против отделните етноси да влизат в университетите, но само ако са го заслужили, а не благодарение на етническия си произход. Не е редно да изместват по-умни от тях хора единствено по този критерий.