Включиха 10 000 нови думи в официалния правописен речник

11 септември, 2012 14:58 | Наука | 2 коментара

Включиха 10 000 нови думи в официалния правописен речник

Институтът за български език към БАН и издателство „Просвета“ представиха новия официален правописен речник на българския език. В него има поне 10 хиляди в сравнение с последният официален речник от 2002 г.

Повечето от новите думи са чужди по произход, обяви проф. Владко Мурдаров от Института за български език. Това обаче не са само чуждици, защото за голяма част от тези думи нямаме българска алтернатива.

Главният редактор на речника Мария Бунева сподели, че голяма част от новите думи са в сферата на компютрите и новите технологии като смартфон, таблет, смарткарта. Вече спокойно може да пишем и думи като уеб, уебсайт, имейл и онлайн.

„Официален правописен речник на българския език“ е най-пълният досега справочник от този тип. В него са включени над 90 000 думи и форми. Цената на речника е 35 лева и от издателството успокоиха, че скоро трябва да се намира в книжарниците.

 

Фотограф: Николай Николов

Автор: Цветан Манев

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Веси коментира на 11 септември, 2012 г., 16:43 ч.

    Страхотно! Трябва да си го купя, подозирам,че новият речник ще е от полза на много среди. Все пак е речник- една от най-ценните книги :))) Още утре ще си го купя :)

  2. Потър коментира на 11 септември, 2012 г., 17:19 ч.

    Смартфон, имейл и уебсайт най-сетне официални думи! Ооо да. От колко време го чакам това. Ще си го купя като излезе.