Нели Крус: Липсата на медийна прозрачност е голям проблем

20 септември, 2012 20:39 | Любопитно, Свободно време | Няма коментари

Нели Крус: Липсата на медийна прозрачност е голям проблем

Липсата на медийна прозрачност е голям проблем и той трябва да бъде решен. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия при среща-дискусия за проблемите на българските медии.

В началото тя посочи, че е тук, за да чуе проблемите на сектора. Г-жа Крус добави, че има готовност да предприеме действия по наболелите въпроси. На масата за дискусии се бяха събрали представители на вестникарите, интернет медиите. От телевизиите присъстваха единствено TV7 и Канал 3.

От асоциацията на европейските журналисти в България поискаха ЕК да изпрати наблюдатели и да включи състоянието на медиите в мониторинговия доклад, наред с проблемни сфери като правосъдието. Те алармираха, че се заобикалят процедури за обществени поръчки при европейските грантове и по-малките медии нямат шанс да ги спечелят.

Вестникарите поискаха помощ за запазване на печата в страната. Те настояха за намаляване на ДДС върху вестниците. По този въпрос Нели Крус посочи, че въпросът за данъка трябва да се реши сред министрите на финасите. Тя обясни, че вестниците рано или късно трябва да се сблъскат с реалността, като намекна за възхода на интернет. Зам.-председателят на ЕК заяви, че с държавното и европейското финансиране трябва да се подхожда много внимателно – това са пари на данъкоплатците.

Дискусията не мина и без скандали. Николай Бареков и Илияна Беновска се скараха за Алексей Петров пред вицепрезидента на ЕК. Беновска, управител на Радио К2, също настоя за европейски мониторинг над българската медийна среда.

По ваше мнение – има колеги, заради които вие се срамувате, че сте журналисти, каза Нели Крус, но веднага ги опроверга. „Журналистиката заслужава уважение, защото без журналистика, няма да демокрация.“ Комисар Крус обеща да направи нова кръгла маса с българските медии след като ситуацията се изясни по-добре.

 

Цветан Манев
Снимка: авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата