Томас Озбург, ръководител на Intel за Eвропа, за новите технологии в образованието и предприемачеството

2 октомври, 2012 15:49 | | Няма коментари

Томас Озбург, ръководител на Intel за Eвропа, за новите технологии в образованието и предприемачеството

Томас Озбург е ръководител корпоративни въпроси за Европа в Intel Corporation. С него се срещнахме на финалите на състезанието по предприемачество Intel Business Challenge в гр. Сопот, Полша.

 

– Господин Озбург, много млади хора в Централна и Източна Европа смятат, че не може да развият пълния си потенциал в собствените си страни. Какво мислите по въпроса и какви са възможностите, които се отварят пред младите предприемачи сега?

– Може би е вярно, че ситуацията за стартиращите компании се различава в отделните страни. Това, в което ние вярваме е, че най-добрия начин да постигнеш желанията си, е да станеш предприемач, да създадеш нещо.

Ние от Intel се стремим да насърчим този начин на мислене. Ние се опитваме да насърчим младите хора, без значение от къде идват, да участват в такъв тип европейски състезания. Така те се състезават на общо европейско ниво, говорят с членовете на журито, с инвеститори от други страни, вместо да останат заключени в пределите на собствената си страна. Това би било ограничаващо.

Източна Европа често е смятана за задния двор на континента, най-слабо развитата част. Има ли регионът някакви конкурентни предимства? Ще достигне ли стандарта на живот на по-богатите западни страни?

Добър въпрос, защото смятан, че тези две неща вървят ръка за ръка. Забелязвам, че има много повече предприемачески дух, много повече положителна нагласа  – „Ще се справим!“. Това са млади идеи, свежи идеи. В същото време в Западна Европа, хората са с отношението – „Ние сме правили това последните 30-40 години“. Историята и традициите са страхотно нещо, но те може и да са ограничаващ фактор.

Има много свежест в Източна Европа. Както Вие казахте, всеки иска да постигне по-висок жизнен стандарт, вероятно за това тук има повече свежест.

В края на краищата Европа ще достигне до едно общо високо ниво. Вече наблюдаваме, как отделни сектори в Източна Европа достигат, и дори задминават някои Западноевропейски страни.

Какво мислите за употребата на технологиите в училище? Използваме напечатани учебници и тетрадки от стотици години. Каква ще бъде следващата стъпка и кога ще дойде тя?

Мисля, че новите технологии ще дойдат влязат в училището. По много начини те вече са тук и употребата им ще се повиши, както за бизнеса, така и за обществото. Навсякъде има все повече прилагане на технологиите и същото ще се случи в училище, без съмнение.

Какво е правилното решение? Зависи, имаме всякакъв вид хардуерни решения. Но в края на краищата тук не става въпрос за хардуера. Истинския въпрос е как училищата и цялата образователна система ще успее да ги интегрира в педагогическото преподаване.

Ако се замислим, преди 30 години нямаше компютри. Въпроси като „Кога беше тази война“ или „Кой беше този крал от еди-къде си“ – това бяха истински питания. Днес не е същото, защото можем просто да кликнем в WikiPedia и отговорът е пред нас. Нещата се промениха фундаментално. Как ще реагираме на промяната– мисля, че това е реалния, интересен и предизвикателен въпрос за бъдещето на образователната система.

Естония наскоро обяви плановете си училищата в страната да преподават кодиране и програмиране на деца от 7- до 19-годишна възраст. Вярвате ли, че компютърните науки трябва да бъдат от основните учебни предмети, наред с Биологията, Физиката и т.н.?

Това е добър въпрос. В момента със сигурност има сфери, към които не е насочено достатъчно внимание. Една от тях са компютърните технологии. По същия начин стоят нещата с Икономиката. Живеем в състояние на Икономическа криза, но в училищата има много малко преподаване на тези проблеми.

Смятам, че образователната система трябва да се приспособява към модерните тенденции. в момента няма достатъчно Компютърни науки и Икономика в системата на образование. Като цяло тези теми трябва да бъдат поставени по-високо в бъдещата програма на обществото.

– Точно сега Европа и светът като цяло, преминават през сериозна финансова и икономическа криза. Това не е ли един от най-лошите моменти за младите предприемачи и стартирането на нов бизнес?

Не мисля така. Винаги ще има предизвикателни времена, икономиката винаги се движи ту нагоре, ту надолу. В крайна сметка, всяка кризисна ситуация поднася и възможности – шанс да ни хрумнат нови идеи, с които да излезем от кризата.

Няма нищо по-лошо за предприемачите да се намират в една презадоволена среда, в която всеки си мисли  „Супер е, перфектно си живеем“. Това не генерира много предприемачески дух, нали?

Предприемачите са родени, защото искат да променят нещо. Те имат идеи, иновативни идеи и искат да направят нещо с тях. Те може да са в кризисна ситуация и да си кажат „как да намерим по-добро решение?“. Как те могат да направят нещо в полето, в което започват бизнеса си. Сферата може да са компютърните технологии, но може да е извън тях. Например, финансовия сектор – да Ви хрумне ново финансово решение, продукт или идея.

Мисля, че тази криза дава повече възможности, от колкото пречки.

Вие сте Ръководител корпоративни въпроси за Европа в Intel. Дали според Вас европейския пазар ще нарасне в бъдеще, или ще се свие трайно като резултат от кризата в Еврозоната?

Според мен пазарът определено ще се развива. Смятам, че ако след 50 години се обърнем назад ще си кажем – „да, имахме няколко трудни години“. Никой не може да бъде сигурен, но моята прогноза е, че Европа ще излезе от кризата още по-силна.

В крайна сметка, ако наистина се доближим до „Катастрофата“, хората ще разберат истинското значение на Европа. Te ще разберат, че Европа има много силно бъдеще. Никой няма да посмее да го рискува.

Тук-таме се провеждат дискусии по този въпрос. Има различни мнения, но в крайна сметка преди евентуалното разделяне на Съюза, хората ще погледнат какво имаме. В Европейския съюз има 27 страни, в Еврозоната – 17 страни. Мисля, че хората ще разберат, че обединението е гаранция за по-стабилна демокрация, икономически растеж и богатство.

Не се съмнявам, че Европа ще остане силна. Хората ще разберат още по-добре колко е ценно общото бъдеще на Европа.

 

Автор: Цветан Манев

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата