Евростипендиите се бавят в изплащането – ето защо

23 октомври, 2012 15:03 | Висше образование | Няма коментари

Евростипендиите се бавят в изплащането – ето защо

Забавянето на изплащането на евростипендиите е едно от най-честите оплаквания на студенти от европейския проект „Студентски стипендии и награди“. Това отговори Мария Фъртунова, ръководител на проекта от МОМН, на въпрос на Академика БГ/аkademika.bg  за най-честите оплаквания от страна на студенти на пресконференция днес.

Причините за забавянето на парите са различни. Гергана Андреева, специалист от МОМН, обясни как действа механизмът за изплащане на парите.

Първо ВУЗ-овете изпращат класирането на кандидат-стипендиантите. МОМН групира траншовете към университетите в групи по 5-6 и ги изпраща в следващите дни. Някои университети предават списъците си по-късно и за това влизат в по-късни групи.

Когато парите попаднат в сметките на университетите също може да се получи забавяне. Някои университети имат уговорки с банките да изпращат пари в определен ден от седмицата. Така процедурата се бави допълнително. Особено ако парите се получат в сметките на ВУЗ-овете в понеделник, а определеният ден за разплащане е петък.

Това са причините да се получават доста големи разлики в изплащането на евростипендиите от университет до университет. В такива моменти Facebook страницата на проекта се пълни с въпроси и гневни коментари, признава Гергана Андреева.

 

Автор: Цветан Манев

Снимка: Flickr/megawatts86 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата