Рени Гекова-Йовева: За талантите се води битка

30 ноември, 2012 16:00 | Гост, Професия, Стажове | Няма коментари

Рени Гекова-Йовева: За талантите се води битка

Рени Гекова-Йовева е началник отдел „Управление на таланта и лидерството“, Mtel. На организираната от Академика БГ/akademika.bg IT седмица г-жа Йовева направи презентация на тема: „Привличане на таланти“. Ето какво още каза по темата.

– Г-жо Гекова, лесно ли се откриват таланти?

– Свидетели сме на ожесточена битка за таланти, но с правилния подход и последователност ние успяваме да открием и привлечем талантливи млади хора, които успешно се реализират в компанията.

– Как младите хора могат да развиват потенциала си, има ли добри условия в България?

– Все повече компании в България предоставят възможности на младите хора да се докоснат до реалния бизнес, да прилагат на практика получените в университета знания, да придобият трудови навици, като цяло да се ориентират в професионален аспект. Стажантските програми са много добра възможност за младите хора, като ние вече седма поредна година осъществяваме стажантска програма и средно 70 стажанти годишно имат възможност да направят своите първи стъпки в професията в Мобилтел.

– Какво представлява Програмата за привличане на таланти на Мобилтел?

– Програмата за привличане на млади таланти цели да подкрепя младите хора в тяхната професионална ориентация и да им даде възможност да придобият практически опит в корпоративна среда от една страна, както и да осигури добре подготвени потенциални бъдещи служители, които да отговорят на нуждите на телекомуникационния бизнес. Програмата е насочена към студенти с потенциал и амбиция за развитие, които желаят да придобият нови знания и да направят първата стъпка в кариерата си в Мобилтел, като се фокусира върху млади професионалисти във всички области на бизнеса.
Програмата включва инициативи в три основни области: партньорства с университетите, участие във форуми на кариерата и стажантска програма.
Мобилтел има установени партньорски взаимоотношения с редица топ университети в България като част от съвместните инициативи са „М-Tel Master Classes”, „Иновационната лаборатория по телекомуникации”, „Това е твоето упражнение”. Успешно подпомагаме и научно-изследователски дейности, разработка на дипломни работи и докторски дисертации.
Ежегодно се срещаме с повече от 1000 студенти на различни форуми на кариерата като получаваме повече от 800 автобиографии.
От 2005г Мтел предоставя възможност за стаж на студентите. Повече от 500 стажанти са участвали в нашата стажантска програма досега, като всеки трети остава на работа в компанията. Всеки стажант има план за стаж, както и определен наставник, който го подпомага и въвежда в работата. Освен ежедневното изпълнение на задачи и работа по проекти, стажантите имат възможност да участват в редица други инициативи като Ателие за иновации, обучения за развитие на бизнес умения, инициативи с участието на известни личности и т.н.

– С кого в Мобилтел трябва да се свържат младите хора, които се интересуват от стаж?

– През месец март всяка година на интернет страницата на компанията обявяваме направленията, в които ще наемаме стажанти. Условията са студентите да са завършили трети курс, да имат компютърна грамотност и да владеят английски език. В допълнение очакваме стажантите да са отговорни и инициативни хора с желание за учене и упорита работа. Всеки желаещ може да кандидатства като попълни електронната форма за кандидатстване като по този начин автоматично се регистрира в нашата система. Тъй като интересът към нашата стажантска програма е изключително голям – около 2000 кандидатури годишно, имаме възможност да върнем обратна връзка и да поканим на среща само одобрените по документи кандидати.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата