Страната ни – сред първите пет в ЕС по „износ“ на студенти

6 ноември, 2012 14:51 | Висше образование | 1 коментар

Страната ни – сред първите пет в ЕС по „износ“ на студенти

Страната ни е сред първите пет в Европа по „износ“ на студенти. Това стана ясно от глобално проучване на UNESCO за 2011, проведено сред 29 хил. души в България и близо 8 000 българи, живеещи и работещи в чужбина.

От него става ясно, че България е на второ място по „износ“ на студенти на Балканите след Босна и Херцеговина. Общо 8.5% от българските студенти са предпочели чуждестранен университет. Все още голям дял от заминалите да учат в чужбина планират и да градят кариера там. Отново най-популярни дестинации са англоезичните държави и Западна Европа.

За 79% от анкетираните българи в България, най-силни мотиви да мечтаят за емиграция е да имат по-висок стандарт на живот, а за 58% – да избягат от лошата икономическа ситуация в страната ни. Мнозинството от сънародниците ни, които вече са го сторили пък, посочват възможността да обогатят опита си и по-добрите шансове за кариерно развитие като водещи.

Две трети от българите, които живеят в родината си, биха желали да работят навън. Най-мечтани дестинации са Великобритания, Германия и САЩ. Определящият фактор за избора на работодател и тук, и навън, е доброто заплащане. На второ място – възможностите за кариерно развитие, а на трето – вида на договора и условията по него.

Според резултатите от проучването, най-голям дял от българите в чужбина са заети в мениджмънта (13%), информационни технологии и инженерството (по 10%), в сектора на банките и финансите (9%) и на търговията (9%).

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. охххх коментира на 21 ноември, 2012 г., 01:21 ч.

    Еми знаем ги тези статистики! И какво от това? По-добре кажете как да не е така!