Студенти злоупотребяват с хапчета за по-добро учене

8 ноември, 2012 17:27 | Висше образование | 4 коментара

Студенти злоупотребяват с хапчета за по-добро учене

Тревожен брой студенти злоупотребяват с хапчета за психиатрични разстройства. Така се стремят да подобрят мозъчната функция и да научат по-добре за изпитите през сесиите си.

Според резултати от скорошно изследване на група учени от Обединеното кралство, 10% от младежите на Острова и 16% от студентите в САЩ използват т.нар. „допинг за мозъка“. Разпрострялата се употреба на модафинил и риталин може да доведе до въвеждането на задължителни „допинг“ тестове за студените в големите учебни заведения.

Проф. Барбара Сахакиан, психиатър в Университета Кеймбридж, коментира пред the Independent: “Хората започват да се замислят за въвеждането на тестове. Някои от студентите, които не използват такива хапчета може да ги поискат. Притеснени са за измами. Някои квестори също са притеснени“ .

Лекарства като риталин – за лечение на хиперкактивност и дефицит на внимание и модафинил, което се предписва при безсъние, попадат в ръцете на кандидат-студенти и студенти. Те ги използват за да стоят будни и бодри до тъмни двери по време на сесия или преди кандидат-студентски изпити.

 

Снимка: e-MagineArt.com

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Теодор коментира на 9 ноември, 2012 г., 11:44 ч.

  Там ги съсипват…сесиите им са нечовешки…вместо да им правят тестове, по-добре да им оставят повече време за сън!!!

 2. True коментира на 20 ноември, 2012 г., 11:47 ч.

  Къде ги съсипват? В САЩ? Имат по 3-4 изпита на сесия и всички те са тестове. Зная за много българи, които следват в университети в САЩ и всички те се справят отлично. Единственият проблем в тези страни е, че е много скъпо. Явно не си запознат. ВСИЧКО ЗАВИСИ И В УНИВЕРСИТЕТА, в който следваш – дори и в България е така. Да завършиш Софийския и Варненския свободен не е е едно и също нещо…

 3. тони коментира на 20 януари, 2014 г., 16:02 ч.

  А някой да знае откъде могат да се вземат?

 4. ST коментира на 4 април, 2015 г., 08:49 ч.

  защо да е измама ?да не би хапчето да учи вместо теб?Взимал съм и знам ,че ако си мотивиран да учиш сядаш и учиш то просто така да се каже те държи фокусиран върху целта ти .Ако цъкаш CS ще го правиш по същия начин.