„Предприемачество” – задължителен предмет в училище от догодина

6 ноември, 2012 15:24 | Средно образование | 1 коментар

„Предприемачество” – задължителен предмет в училище от догодина

„Технологии и предприемачество“ се въвежда от следващата година като задължителен учебен предмет за учениците от 1-ви до 7-и клас. Той ще замени избираемите досега предмети „Домашен бит и техника“ за децата от началното училище и „Икономика“. Това съобщи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

Тя обясни, че се променя съдържанието на предмета във връзка с промените, настъпили в обществото и бита ни: днес вече използваме нови инструменти, нови домакински уреди, говорим за електронни магазини, за електронни плащания.

„Имаме два нови стандарта. Единият е „Инициативност и предприемчивост“, а другият е „Здраве, екология и безопасност“. Няма да се налага вече да се учат децата как да използват радиокасетофон, как да използват електрическо фенерче“, обясни Дамянова.

Според нея е немислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютърът, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче.
„Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства“, обясни зам.-министърът.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. загрижен коментира на 21 ноември, 2012 г., 01:22 ч.

    Това е стъпка в правилната посока! Трябва да се махнат и академичния стил в учебниците и незаинтересованите учители – и сме почти готови.