Иновационната лаборатория на Мтел развива потенциала на студентите

5 декември, 2012 18:49 | Гост, Технологии | Няма коментари

Иновационната лаборатория на Мтел развива потенциала на студентите

Във връзка с проведената неотдавна IT седмица Академика БГ потърси за интервю Велина Йосифова, специалист Център за Иновации, Мтел. Тя беше любезна да отговори на няколко въпроса, свързани с Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ-София.

–          Как се роди идеята за Лабораторията за иновации на Мтел в Технически университет-София?

–          Идеята ни за лабораторията бе породена от желанието ни да скъсим дистанцията между бизнеса и висшите учебни заведения у нас. Ние имаме желание да съдействаме за реализацията на добрите технологични идеи на иноваторите там. Вярваме, че в студентската общност има голям потенциал, като смятаме, че в нея има млади, креативни хора, дръзки  както във вземането на решения, така и в реализирането на идеите си.

 

–          От кога  и по какъв начин функционира лабораторията?

–          Иновационната лаборатория на Мтел стартира своята дейност през октомври 2011 г. в рамките на Техническия Университет-София.  В продължение на 12 месеца студентите работиха по реализирането на иновативните си идеи по предварително зададена от нас тема. Ние им осигурихме всичко необходимо, за да се случи това, включително съответната експертиза от страна на наши колеги и преподаватели от Технически университет- София, както и нужните ресурси, за да могат студентите да превърнат идеята си в работещ прототип.Студентите получават напътствия в работата си и от наши бизнес партньори, които също им съдействат в процеса на рафиниране на идеи.

 –          С какво най-силно лабораторията привлича студентите?

–          Студентите са  привлечени най-вече от факта, че имат възможност да усъвършенстват своите практични знания, както и да придобият нови такива. Работейки в екип с други студенти, с наши колеги и с преподаватели от ТУ, те придобиват добри умения за екипна работа.  Също младите иноватори се обучават в изработването на  работещи прототипи на своите идеи, като придобиват и съвременен бизнес опит в тяхното развитие.  Важен за тях е практическият опит, който получават след година работа с нашите експерти. Успоредно с работата по идеите и прототипите, на студентите се осигурява възможност за обучение със специални методологии за  генериране на идеи, тяхното верифициране с реални клиенти и разглеждането на бизнес потенциала им.

–          Как подхождате към различните нужди от оборудване?

– Минавайки през различните етапи: генериране на идеи, бизнес оценка и верифициране с реални клиенти,екипите се спират  на предложението , което смятат, че има най-голям потенциал за развитие. В зависимост от идеята на съответния екип, ние осигуряваме техническото оборудване, от което той се нуждае, за да може да изработи  своя прототип. Ние осигуряваме техниката според нуждите на студентите. Когато видим на каква идея конкретно са се спрели и установим какво им е необходимо, сме готови да съдействаме.

– Разкажете ни върху какво работиха студентите през първата година?

–          Темите, които бяхме задали на студентите в Лабораторията за учебната 2011/2012 г., бяха телемедицина, игри и приложения, мултисензорни мрежи в дома и интернет на бъдещето. Студентите изработиха прототипи, които бяха представени пред медии и гости на компанията. Иновативните проекти бяха: мултисензорна мрежа за интелигентно отдалечено управление на дома и домакинските електроуреди, образователна игра за деца, дистанционно наблюдение за диабетици и обмен на електронни визитки.

Студентите, работили по темата „Интернет на бъдещето, са разработиха  услуга, чрез която при допир два мобилни телефона разменят визитките на своите собственици. Услугата е базирана на технологията NFC, която позволява сигурен обмен на информация между две устройства на малки разстояния.

Приложението дава възможност за автоматична актуализация на данните при промяна на визитката.  Има опция за обмен на е-визитки и чрез QR код, а контактите се съхраняват на уеб сървър, достъпен от всяко място и от всяко устройство.Предвижда се и интеграция със социални мрежи.

Проектът на тема „Телемедицина“ работи върху приложение, което дава възможност за дистанционно наблюдение на диабетици. Благодарение на тази услуга лекарят би могъл по всяко време да следи профила на пациента с данните за нивото на кръвната му захар. За целта пациентът трябва да разполага с глюкомер с Bluetooth връзка, чрез която той подава данните за измерената кръвна захар към приложението в смартфона. Оттам данните се записват в профила на пациента в уеб система. И лекарят и пациентът имат достъп до тези данни, като пациентът има възможност да получи дистанционна консултация от лекуващия го лекар без да се налага да го посещава. Това създава удобство за хора, живеещи в отдалечени райони.

Прототипът на екип „Мултисензорни мрежи в дома“, представляваше система, чрез която дистанционно в дома се управляват осветлението и отоплението, контролира се сигурността, включват се и се изключват уреди. Чрез нея студентите се опитват да решат няколко основни задачи – управление на сметката за електроенергия  чрез дистанционно управление на електрическите контакти, сигурността на дома чрез вдигане на аларми при включване на сензор за дим или за движение, както и по-висок  комфорт, чрез управление на  дома през смартфон или таблет.

Последният студентски проект беше на екип „Игри и приложения“ и представляваше образователната игра „Приказните герои“, която е на български език и е подходяща за деца над 3 години. Тя е безплатна и може да бъде свалена от магазина за приложения Google Play. Героите в играта носят имената на своите създатели- студентите: мечето Ники, пчеличката Лора и рибката Веско.

–          Какви студенти търсите за сформиране на екипи в лабораторията?

–          Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ София  продължава с работата си, като разширява своята дейност. Тъй като бихме искали повече студенти да имат възможност да стъпят в нея и да покажат своя талант, новост  през втората година е, че в лабораторията могат да кандидатстват студенти (трети и четвърти курс бакалаври и магистри)  и докторанти и от други висши учебни заведения. Темата за тази учебна година е „Свързан свят“, т.е. как да подобрим ежедневието си, ползвайки предимствата на модерните технологии. Ние търсим студенти, които да бъдат креативни, инициативни, с творчески подход и новаторско мислене. Фокусът ни са младите хора, които да не се страхуват от предизвикателства и да са готови  да се изправят като екип срещу тях.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата