Турция отново ще признава българските дипломи

14 декември, 2012 14:21 | Висше образование, Денят | 1 коментар

Турция отново ще признава българските дипломи

Турция отново ще признава българските дипломи. Председателят на Съвета за висше образование на Турция проф. д-р Гьокхан Четинсая заяви, че по всяка вероятност през следващите дни ще започне признаването на дипломите от българските университети от страна на турските институции, съобщи информационната агенция „Ихляс хабер ажансъ“, цитирана от БТА.

От сайта на турския Съвет за висше образование вече са премахнати всички текстове, с които до неотдавна се препоръчваше на турските студенти да не отиват да учат в България, защото дипломите са невалидни в Турция.

Гьокхан Четинсая припомни, че проблемът е бил обсъден при неотдавнашното посещение на българския президент Росен Плевнелиев в Турция и заяви, че в близките дни този въпрос ще бъде решен.

През юли Съветът за висше образование прекрати признаването на дипломите на българските висши учебни заведения с мотива, заради факта, че се фалшифицират. Спряно беше и изпращането на турски студенти в България.

Прокуратурата беше сезирана от просветния министър Сергей Игнатов, а български ректори поискаха отзоваването на посланика на Турция Исмаил Арамаз заради негово писмо, с което ги призовава да признаят наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система за висше образование у нас, „извършвани от добре организирани заинтересовани групи от хора“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. k коментира на 29 декември, 2012 г., 01:04 ч.

    ne me intersyva