Топ 10 сценария за края на света II

20 декември, 2012 14:46 | Наука, Свободно време | Няма коментари

Топ 10 сценария за края на света II

Как ще загине човечеството утре. Предлагаме ви продължението на няколко популярни сценария за 21.12.2012. За разлика от първата част, тук сред заплахите се показва и човека.

Земята се завърта

Теорията за изместване на магнитните полюси също е сред популярните теории за края на света. Според нея подобна смяна ще предизвика и странично изместване във въртенето на планетата последвано от катастрофални събития. Изследване на учени от университета в Принстън и университета “Пол Сабатие” в Тулуза вече показаха, че Земята е приживяла подобна промяна преди 800 млн. години. Те са изследвали минерали в седиметни скали в Норвегия и са открили, че северният полюс се е изместил с над 50 градуса за 20 млн. години. Феновете на теорията за края на света очакват подобно изместване да стане именно утре. Според геолозите това ще се случи в период от 1 млн. години, но едва ли ще стане за миг.

Вулкан на хоризонта

Друга популярна хипотеза за апокалипсиса на 21.12 е избухването на супервулкан. Според изследователи това катострофично събитие е наистина възможно на теория, когато магмата се надигне в недрата на Земята, но не може да си пробие път навън. При този процес се натрупва огромно напрежение, което в крайна сметка ще доведе до гигантски взрив. Подобен катаклизъм би изхвърлил във въздуха тонове отровни газове и вулканични отломки и би предизвикал нова ледена епоха, което ще унищожи живота на планетата ни.

Залегнете – война

Следващият сценарий за катастрофата е със силна човешка намеса – война. Трета световна война, в която ще бъдат използвани и ядрени оръжия, ще унищожи света. Този план беше актуален първо по времето на Студената война, когато на няколко пъти хората се почувстваха на ръба на подобен глобален конфликт. Днес обаче войната не е много вероятна въпреки последните проблеми в Близкия Изток.

Очаквайте трета част на Топ 10 сценария за края на света

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата