60 българчета стават космонавти за 6 дни

22 декември, 2012 14:37 | Денят, Средно образование | 2 коментара

60 българчета стават космонавти за 6 дни

Между 60 и 70 българчета ще имат възможност да станат космонавти за 6 дни. Курсът ще се проведе в центъра „Спейс Камп“ в Измир, Турция.

Условията за включването на децата в уникалната за Европа програма са представени от екип на Центъра за творческо обучение (ЦТО) към БАН, предаде БНР. На разговора са били поканени учители и директори на училища с природо-математическа насоченост от Североизточна България.

За Измир могат да заминат деца между 8 и 15 години, не е задължително да знаят перфектно английски, обяснява Иглика Ангелова, координатор на програмата  за България. По думите й специално за българчетата домакините осигуряват частични или пълни стипендии. Децата се определят на конкурсен принцип.

Състезанието е за написване на есе като за 2013 г. са определени три теми. Победителите ще бъдат разпределени в групи, а лагерите в Космическия център са през трите летни месеца. Няма значение дали децата са отличници в училище, пояснява още Ангелова.

В центъра има тренажори, в които децата могат да преживеят условията на нулева гравитация, да сложат истински скафандри и да направят т.нар. лунна стъпка. Има и совалка-симулатор, с която ще преживеят излитане и кацане, а междувременно ще работят по различни научни мисии. Гордост за страната ни е лабораторията за космически храни, в която България има сериозно участие, кава Ангелова.

По думите на координаторката в „Спейс Камп“ търсят личности, а българчетата вече са доказали качествата си. Според нея нашите деца са впечатлили домакините в Измир с това, че са изключително адаптивни, дисциплинирани и с богато въображение. Ангелова посочи още, че тъй като повечето родители не могат да покрият сами таксите за участие, ЦТО търси активно партньори.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. коло коментира на 29 декември, 2012 г., 00:33 ч.

    браво на дечицата :Д

  2. Стефан коментира на 6 януари, 2013 г., 20:09 ч.

    Каде се намира това