Британски закон дискриминира наши студенти, пише „Индипендънт“

4 януари, 2013 10:47 | Висше образование, Денят | 1 коментар

Британски закон дискриминира наши студенти, пише „Индипендънт“

Британски закон дискриминира български и румънски студенти, пише изданието „Индипендънт“. Авторът на материала е румънка, а главно действащо лице – българска студентка в Обединеното кралство.

Проблемът е, че за студентите от Румъния и България, които учат в Обединеното кралство, се увелии срокът срока на ограниченията за работа на Острова до януари 2014 г. Засегнатите го отчитат като дискриминация, защото тежки бюрократични пречки, спират българите и румънците да запонат работа. Една е от е получаването на разрешително за работа, което може да се забави с месеци, а информация не се предоставя.

Въпреки че България и Румъния са членки на ЕС вече 5 години, европейските държави имат право да удължават ограниченията за работа на гражданите им на тяхна територия, „ако решат че е подходящо от икономична гледна точка“. Такова бе решението на Англия и Ирландия.

Според британския Съвет по въпросите на международните студенти двете страни са в топ 10 на европейските страни, които пращат децата си да учат във Великобритания. В академичната 2010-2011 г. от България са пристигнали в страната 4615. От Румъния в същия период са се записали десетима студента повече. Очаква се, че те числа ще нараснат на годишна база.

Много от студентите от двете страни разчитат на възможността да работят, за да се издържат. Имайки предвид средната работна заплата в България и Румъния, на третия месец след пристигането им за студентите в повечето случаи става задължително да започнат работа.

„Британското правителство явно има право да наложи правила и регулации, които според него са подходящи да защити британските граждани от нарастващата имиграционна вълна от тези източноевропейски страни. Въпреки това румънските и български студенти се справят добре във Великобритания дори в топ университетите като „Кеймбридж“ и „Оксфорд“ и мнозина спорят, че те трябва да се възползват изцяло от европейския си национален статус“, се казва в статията.

Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. studentka ot chujbina коментира на 4 януари, 2013 г., 14:02 ч.

    Naistina ima podobna diskriminaciq! Tova ne e chestno, nie sme studenti kato vsichki ostanali ot ES – vlojili sredstva i vreme. I sled kato zavurshim ilii trqbva da prejivqvame kato mishki tyk ili da se vurnam v BG bez perspektiva….