Модата на енергийните напитки

25 януари, 2013 16:43 | Мнения | Няма коментари

Модата на енергийните напитки

Консумацията на енергийни напитки рязко е нараснала през последните няколко месеца. Това е една доста тревожна статистика.  Енергийни напитки или наричани още тонизиращи напитки представляват течности, които доставят  на организма бърз приток на енергия. В  доста натовареното си ежедневие често достигаме до момента, в който казваме „Нямам повече сили, спи ми се, изморен съм, искам почивка“. Денят обаче все още не е приключил, а освен това ни очакват още куп неща, които трябва да направим. И разбира се, виждаме нашето „спасение“ в поредната доза от енергийните напитки.

А запитваме ли се всъщност какво си причиняваме, какво се случва с тялото ни? Мисля че, отговорът е не. Нали сме постигнали желания резултат.

Енергийните напитки съдържат кофеин и таурин и още няколко групи вещества, които стимулират нервната система и участват в притока на енергия.

Един от най-обезпокояващите факти за мен е, че все повече малки деца посягат към този вид „енергия“. Причините за мен са неясни. В тази възраст организмът на човек все още не е развит напълно и в него протичат видоизменения и трансформации от всякакъв вид и характер. Освен това един такъв организъм е изпълнен с предостатъчно енергия. А в моментите, когато е изразходена, възстановяването се случва за доста кратко време. Обяснението ми е, че може би това е новата мода сред младото поколение. Когато аз бях ученичка, цигарите бяха, това, което всеки на тази възраст искаше  да опита. Е времената се променят и заедно с тях и модите на поколенията.

В съзнанието ми изниква въпросът не трябва ли да се наложи някакъв вид ограничение? По примера както е с цигарите. А именно продажбата на енергийни напитки да бъде забранена за деца до 18 г. Но едва ли това и решение на проблема. Всеки има глава на раменете и може да я използва както сметне за добре. Най-молко може да се забрани продажбата на тази енергия  в училищата.

Другете ми впечатления са свързани с младите хора – по време на сесия.

На всеки един от нас, който е минал по пътя на студентството,  му е ясна картинката по време на сесия. Безсънни нощи и пълно изтощение в рамките на цял месец. Спасението – в поредния кен енерготик. Но нали не мислим за последствията – риск от дехидратация на тялото, увеличаване на кръвното налягане и сърдечния ритъм, гадене , повръщане, коремни болки. Въпросът е нужно ли е да се предрусваме с изкуствена енергия, когато реално самите ние сме източник на енергия.

И накрая, но не на последно място има страни, които вече са забранили консумацията на енергийните напитки. Едни от тях са Норвегия, Франция. Това решение от тяхна страна беше взето  след изследване с плъхове. На гризачите е било давано от напитката и те демонстрирали странно поведение, изразено в повишена тревожност и склонност към самонараняване.

Катерина Иванова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата