Студенти се надигат срещу дискриминация в кредитирането

26 януари, 2013 17:22 | Висше образование, Денят | 1 коментар

Студенти се надигат срещу дискриминация в кредитирането

Студенти се надигат срещу дискриминация в кредитирането, записана в Закона за студентското кредитиране. Там е записано, че преминаващите задочна, дистанционна или вечерна форма на обучение ще трябва да погасяват предсрочно изтеглените за следването им кредити, тъй като те имали възможност да работят.

Националното представителство на студентските съвети са изпратили писмо до управляващите с искане право на кредит вече да имат и задочниците. Те предлагат ако младежите не успеят да запишат семестър, да не им се отпуска следващият транш от кредита. Ако не запишат втори семестър, заемът става изискуем предсрочно.

До момента са отпуснати 10 400 кредита на стойност 48 милиона лева. Държавата догодина удвоява гаранцията си по тях и тя става 80 милиона лева. „Предлагаме чрез промяна във внесения вече законопроект да се осъществи изменение на Закона за кредитиране на студенти и докторанти в насока на предоставяне на правото на ползване на студентски кредит, съгласно ЗКСД, на студенти в задочна, вечерна или дистанционна форма“, пишат студенти към управляващите, тъй като според тях в случая става въпрос за дискриминация.

„Студентите нямат по-големи или по-малки потребности от студентски кредит на база формата си на обучение. Това, че един студент се обучава дистанционно, не значи, че същият има определени нива на доходи или такава заетост, че необходимостта от достъп до студентски кредит да бъде по-малка от тази необходимост при студент в редовна форма на обучение. Предлагаме това допълнение от наша страна в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за кредитиране на студенти и докторанти да бъде обсъдено и прието от народните представители при разглеждането на текстовете в ръководената от Вас комисия и в пленарна зала, за да може настоящото дискриминационно положение, ограничаващо правата и създаващо неравнопоставеност на студентите в задочна/дистанционна форма на обучение, да бъде преразгледано”, завършват те.

Фотограф: blindspot.bg

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. аз коментира на 4 февруари, 2013 г., 14:30 ч.

    Евала, че са се сетили! Напълно подкрепям тезата, че има дискриминация!