Провежда се Национален референдум за ядрената енергетика в България

27 януари, 2013 06:00 | Денят | 1 коментар

Провежда се Национален референдум за ядрената енергетика в България

На днешния ден се провежда Национален референдум за ядрената енергетика в България. Той е първият след демократичните промени у нас в началото на 90-те и беше свикан от подписка от над 700 000 граждани.
Въпросът, на който гражданите трябва да отговорят, е: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” Гласуването започва в 6.00 ч. и завършва в 19.00 часа. Първите социологически проучвания могат да бъдат оповестявани след този час.

Според закона, ако гласуват повече от 4 323 581 избиратели (колкото при предишните парламентарни избори през 2009 г.), резултатът от него се счита за окончателен. Ако обаче той не се достигне, но гласуват повече от 1 400 000 ( 20% от имащите право на глас) и половината са отговорили положително, въпросът отива за разглеждане в Народното събрание. Решението трябва да бъде взето до 3 месеца.

В избирателните списъци са включени 6 949 120 души, като в Столична те са 1 142 541 души. Предприети са мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите. Над 13 500 полицейски служители ще охраняват секциите, в които ще се гласува, съобщиха от МВР.

Информация за допуснати нередности и нарушаване на обществения ред ще бъде публикувана през 4 часа на интернет страницата на министерството.

Гласуването ще бъде наблюдавано от неправителствените организации: Фондация „Галъп Интернешънъл“, Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Сдружение „Корективи“, Сдружението „Институт за развитие на публичната среда“, Екологично сдружение за земята, Национална асоциация студентите и младежите, Сдружение „Европолитико“, Европейско общество за защита на човешките права – България.

Изборният процес ще бъде наблюдаван и от международната неправителствена организация „Демокраси Интернешънъл“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. аз коментира на 4 февруари, 2013 г., 14:28 ч.

    Хора, гласувайте, трябва да покажем, че не сме безмозъчно стадо…