Студентите от СУ казаха „Не” на увеличението на таксите

27 февруари, 2013 16:21 | Висше образование, Денят | 1 коментар

Студентите от СУ казаха „Не” на увеличението на таксите

Студентите от СУ казаха „Не” на увличението чрез мащабен протест в двора на Ректората. Причината за недоволството е гласуваното на 30-ти януари увеличение на семстриалните такси с 8% от следвашата академична година. От трибуната имаше призиви към ръководството да не прехвърлят тежестта на дупките в университетския бюджет на плещите на студентите. Организаторите припомниха, че на много студенти им се налага да работят, за да следват. „В същото време държавата субсидира частните учебни заведения и размерът на таксата се увеличи по закон с 2/3 от издръжката”, напомниха те. „Най-лесно е да търсиш пари от най-уязвимите, когато няма реформи”, бяха също и част от призивите, които се чуха от трибуната. Събралите се заканиха, че ако намерението от днес за отмяна на увеличението не се състои, те ще протестират ежедневно.

Първоначално обявената причина за увеличението беше покриването на разликата от повишението на минималната заплата. В последствие стана ясно, че парите ще отидат само за ремонт на няколко аули. Тогава само 3-ма декани гласуваха против – на Медицински, на Факултета по журналистика и на Историческия. Становището на проф. Илчев, че увеличението е колкото едно излизане на ресторант, допълнително ядоса студентите.

Студенти по Медицинския факултет коментираха за АкадемикаБГ, че тяхната такса се увеличава с близо 70 лв. на база такста от 900лв. Те заявиха, че парите ще отидат за ремонт на университетска база, до която те нямат достъп.

По същото време имаше и протест в УНСС, където е гласувано увеличение с 33%.

Косара Белниколова
Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Адела коментира на 3 март, 2013 г., 22:22 ч.

    Браво на студентите, така се изгражда истинско гражданско общество!