Безплатни очни прегледи за глаукома

13 март, 2013 09:53 | Здраве | Няма коментари

Безплатни очни прегледи за глаукома

Допреди години се смяташе, че глаукомата спохожда предимно старите хора, сега се увеличават случаите в по-ранна възраст – над 30 години.Безплатни очни прегледи ще има до края на седмицата в цялата страна. Кампанията е в рамките на световната седмица за борба с глаукомата.

Заболяването е втората най-честа причина за слепота в света. Според проучвания болните от различни форми на глаукома са между 70 и 90 милиона души, като половината от тях остават недиагностицирани.

Безплатни прегледи ще има в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Велико Търново, Горна Оряховица, Своге, Благоевград, Пещера и още много градове на България. Целта е да се открие в начален стадий заболяването, което тихо краде зрението ни.

„Тя започва абсолютно така, с някакви неясни симптоми, по често дори няма никакви оплаквания, докато почне да се губи голяма част от зрението на едното или респективно на двете очи“, твърди доц. д-р Ботьо Ангелов – началник Първо очно отделение в Александровска болница, цитиран от БНТ.

Глаукомата не може да се излекува, но ранното откриване помага на специалистите да забавят развитието й. У нас засегнатите са около 70 хиляди души, а половината дори не знаят това. „С напредването на възрастта честотата на заболяването се увеличава, но това не изключва заболяването да е в средна възраст или даже в младежка възраст, а също има и деца“, обясни още доц. д-р Ботьо Ангелов.

Информация за безплатните прегледи ще бъде предоставяна и на гореща линия 0700 10 515 (всеки делничен ден от 12:00 до 17:00 ч., на цената на един градски разговор).

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата