България – по средата на класация за употреба на алкохол от ученици

7 март, 2013 10:12 | Денят, Здраве, Свободно време | Няма коментари

България – по средата на класация за употреба на алкохол от ученици

Близо 30 на сто от българските ученици са употребявали 40 и повече пъти алкохол в живота си, като това са 36 на сто от момчетата и 22 на сто от момичетата. Това съобщи психологът Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Данните са от проведено през 2011 г. изследване на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), като експертът Анина Чилева е била основен изследовател за България.
Проучването обхваща 36 европейски страни и е направено сред 105 хиляди ученици, родени през 1995 г., като българските участници са били 2 217 души.
Според изследването най-много алкохол поне веднъж в живота си са употребили учениците в Чехия и Латвия (над 95 на сто). В България поне веднъж в живота си са пили 87 на сто от 16-годишните ученици. Исландия е страната с най-нисък процент употреба на алкохол поне веднъж в живота – 56 на сто, сочат данните на европейското изследване.
Средно всеки трети ден от месеца са консумирали алкохол от 15 до 18 на сто от учениците в Белгия, Германия и Малта. По този показател България се намира в средата на класацията – около 11 на сто от 16-годишните у нас са консумирали алкохол 10 и повече пъти в месеца.
В някои страни като Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция почти не е регистрирана подобна употреба на алкохол.
Висока консумация на алкохол (стигаща до интоксикация) в последния ден на употреба по 10-степенна скала се наблюдава в Дания и Фарьорски острови – (4,6), Великобритания – 4, Чехия, Хърватска, Финландия, Норвегия, Швеция – от 3,6 до 3,8. В България степента на злоупотреба с алкохол е 3,0.
Най-много ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия (78 на сто), Чехия (75 на сто), Хърватска, Естония, Литва и Словакия (между 70 и 74 на сто). В България 66 на сто от младежите са пушили поне веднъж в живота си. Отново по този показател най-нисък процент се наблюдава в Исландия – 26 на сто.
По употребата на наркотици (марихуана, амфетамини, ЛСД, екстази, транквиланти и др.) водеща в класацията е Чехия – 43 на сто от учениците там са опитвали поне един незаконен наркотик. България се намира в средното ниво на тази класация – 26 на сто от 16 годишните са опитвали някакъв незаконен наркотик.
Според друго изследване на СЗО за зависимостта на подрастващите (до 15 години) от алкохол, цигари и наркотици (HBSC) се отчита, че в Русия има снижаване на тези зависимости близо три пъти сред младото поколение. Цитиран е и европейският директор на СЗО д-р Сузана Джакоб, според която руските подрастващи все повече избират здравословният начин на живот. България не е включена в изследването HBSC на СЗО, което обхваща повече от 200 хиляди ученици от 40 страни по света.
Зависимостта от употребата на алкохол вследствие влияние на семейната среда най-силно се отчита в: Чехия, Гренландия, Уелс, Румъния, Англия и Гърция, показват данни от HBSC. Най-ниска е тази зависимост в Исландия.
Анализът на СЗО отбелязва още, че процентът на децата на 15 години, които са пили алкохол най-малко веднъж седмично е най-висок в Чехия (33 на сто от момичетата и 44 на сто от момчетата), в Гърция (34 на сто от момичетата и 43 на сто от момчетата), Украйна (30 на сто от момичетата и 44 на сто от момчетата) и Хърватия (27 на сто от момичетата и 43 на сто от момчетата). В Исландия е отчетена почти нулева употреба на алкохол в тази възрастова група по този показател.
15-годишните, които са се напили за пръв път на 13-годишна възраст или по-рано са най-много в Литва (24 на сто от девойките и 36 на сто от младежите), Румъния (20 на сто от девойките и 38 на сто от младежите). Подобно пиянство е имал всеки трети от младежите в Латвия, Естония, Шотландия и Дания. Едва 10 на сто от анкетираните в Исландия са имали по-ранно пиянство от 13-годишна възраст.
Най-пушещите 15-годишни са регистрирани в Гренландия (60 на сто от девойките и 53 на сто от младежите) са пушили най-малко два пъти седмично. В Литва, Латвия и Хърватия всеки трети на тази възраст е пушил повече от два пъти седмично. Най-нисък е този процент в Исландия и Армения.
В изследването на СЗО, което отчита употребата на наркотици сред 15-годишните – в челните места са САЩ, Канада и Чехия, където всеки трети от младежите и девойките употребява наркотици. В Испания, Франция, Латвия и Словения – около 20 на сто от младежите са употребили наркотици. По този показател отново отличник е Исландия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата