Видеоигрите помагат при дислексия

10 март, 2013 10:51 | Здраве | Няма коментари

Видеоигрите помагат при дислексия

Екшън видеоигрите могат да подобрят четенето на хора с дислексия, обявиха италиански изследователи. В рамките на малко проучване, публикувано в Current Biology, те разделят 10 души с дислексия в две групи. Едната група изиграва 9 сесии от екшън видеоигри, докато другата играе на игри от други жанрове. Изследователите подчертават, че нямат никаква връзка или интерес с дистрибуцията или пласмента, на която и да е видеоигра.

Изследователите измерват интелигентността, скоростта на четене и фонологическите способности преди и след изследването. Участниците са разпределени така, че показателите им да са почти еднакви в двете групи в началото на проучването. След приключване на сесиите, участниците, играли на екшън видеоигри, демонстрират значително по-добри резултати, измерени по няколко различни критерия: бързина на четене и брой допуснати грешки; разпознаване на псевдо думи, съставени от произволни букви; време за реагиране. Тази група демонстрира и по-високи нива на внимание, измерени чрез разсейване на доброволците, докато те изпълняват различни аудио или визуални задачи.

Според Симоне Гори, изследовател в Университета в Падуа и съавтор на проучването, връзката между подобрението в четенето и повишеното внимание е много силна – подобрената способност на участниците да се концентрират се отразява и на способността им да четат.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата