Десетокласнички от Русе със стипендии в САЩ и Англия

27 март, 2013 12:50 | Средно образование | Няма коментари

Десетокласнички от Русе със стипендии в САЩ и Англия

Десетокласничките Светлина Сачева и Мартина Маринова са в един и същи клас, и са отличнички. Наскоро те спечелиха тазгодишния конкурс на Българската асоциация по четене за обучение в САЩ и Великобритания в продължение на една учебна година. Светлина е приета да учи в Съединените Американски щати, а Мартина – в английското градче Фрамлингъм в Съфолк, Великобритания. „Наградата” им от конкурса е пълна стипендия, покриваща всичките им разходи по престоя и обучението за 10 месеца.

„Ситото”, през което двете момичета преминават успешно, включва няколко тежки етапа – писане на есе, изпит в Софийския университет, интервю с чужди представители на Асоциацията и всичко това в рамките на няколко месеца, от ноември миналата година до януари. Освен езиковите умения, конкурсът „изпитва” и общата култура на участниците, каквато момичетата имат в изобилие.

Светлина има „стаж” в клуб по физика и фотография, в продължение на 3 години е член на клуб „Дебати”, участва в клуба по рисуване, а миналата година на националната олимпиада по английски език печели 89 от общо 100 възможни точки. В свободното си време изучава японски език и вече чете и пише на две от трите писмени системи, разпространени в Страната на изгряващото слънце.

Мартина е била член на клуб „Дебати“ и училищния клуб по народни танци, като свободно-избираема подготовка изучава математика, а в момента членува в клуб „Странознание”.

И двете десетокласнички споделят, че не ходят по уроци и езиковата подготовка от училище им е била напълно достатъчна. За нея те са благодарни на двете си преподавателки по английски език – Даниела Попова и Евелина Копчева.

За съжаление и Светлина, и Мартина желаят да завършат висшето си образование в чужбина. Светлина има слабост към психологията, а Мартина все още не е решила на изучаването на журналистика, право или политика да се отдаде.

Конкурсът на Българската асоциация по четене не е първия, на който момичетата се явяват. Преди две години, в 8 клас, се представят успешно на конкурс за есе и заедно с други свои съученици посещават централата на Европейската комисия в Брюксел.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата