Официално: Излекуваха бебе от ХИВ

4 март, 2013 12:23 | Наука | 2 коментара

Официално: Излекуваха бебе от ХИВ

Лекари обявиха, че за пръв път бебе е било излекувано от вируса на СПИН, пише вестник „Вашингтон пост“. Лечението е започнало около 30 часа след раждането с антивирусни медикаменти, което не е обичайна практика. Ако по-нататъшни изследвания покажат, че този курс на лечение върши работа и при други бебета, той почти сигурно ще бъде препоръчан в световен мащаб.

Съобщението за излекуването бе прието с интерес и скептицизъм от учените, които са виждали как предишни съобщения за лечение на СПИН се оказват погрешни след задълбочена проверка или повтаряне на лечението.

Лечението на новородени с комбинацията от лекарства, известна като „тройна терапия“, не се прави почти никога.

Почти всички бременни, за които се знае, че са заразени, получават антиретровирусни лекарства още по време на бременността. Децата получават такива лекарства най-рано шест седмици след раждането, когато със сигурност може да се установи дали са заразени, пише изданието.

При сегашния случай от щата Мисисипи обаче майката е била приета в болница, без да е била лекувана в периода на бременността, а при установяването, че е ХИВ-позитивна е било твърде късно да й се дават обичайните лекарства, тъй като раждането е предстояло.

Поради това лекарският екип е започнал да дава високи дози от тройната комбинация лекарства на бебето още 30 часа след раждането му.

На конференцията в Атланта вчера учените потвърдиха, че детето, което сега е на 2 години и половина, не получава лекарства за ХИВ от повече от година и се смята, че вече не е заразено, пише в. „Индипендънт“.

Смята се, че бързината и интензивността на лечението са обезвредили ХИВ в кръвта на бебето преди вирусът да се задържи в тялото. Не всички следи от вируса обаче са били премахнати.

Лечението не би подействало на по-големи деца или на възрастни, тъй като при тях вирусът вече се е настанил на клетъчно ниво, отбелязва вестникът.

Вирусът не е бил изцяло премахнат, но присъствието му е толкова слабо, че имунната система на организма може да го държи под контрол без антиретровирусно лечение, пише в. „Монд“. Учените обаче подчертават, че първата цел е превенцията за блокиране на предаването на вируса от майката на детето. Те уточняват, че антивирусното лечение на бременни жени сега позволява да се спре предаването на вируса в 98 процента от случаите, уточнява изданието.

Само през 2011 г. 330 000 бебета са били заразени с ХИВ, а общо над 3 милиона деца живеят с вируса на СПИН, съобщават данни на ООН, цитира „Ню Йорк таймс“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. додод коментира на 1 април, 2013 г., 23:21 ч.

    Strahotna novina, dano da naprednat s namiraneto na lekarstvo

  2. Angela коментира на 15 ноември, 2014 г., 15:31 ч.

    Има много съмнения за лечение на ХИВ СПИН, аз също съм се съмнявал, но сега аз имам вярват, че чудото получих също може да бъде от полза за света. Моето име е Ангела моя имейл е angelafreemane@gmail.com Живях с тази смъртоносна болест за повече от една година, съпругът ми откри, че и двамата бяхме HIV позитивен. Ние се опитваме с всички възможни средства, за да живеем живота си, независимо от това нещо в тялото ни е само, когато сме попаднали на тази мощна билкар, който той описва лек. В началото бяхме по-скептично, но съпругът ми настоя да го пробвам и си поръчахме за някои от неговите билки и няколко седмици след приключване на процеса, поради това билкар, отидохме за тест, тъй като ние също каза, ние бяха залети щастие, когато получих резултатите в клиниката. Скоростта на вируса в организма и падна след няколко седмици са напълно излекувани. Ние също попита защо той не дойде на света той е лек и той каза, че е направил през 2011 г., но бе отхвърлен от международната научно-изследователски екип. Най-важното нещо е да бъдат излекувани, ако искате да знаете за този билкар повикване +2349032913215 или по електронна поща: odincurahiv@gmail.com или odincurahiv@outlook.com