Родители в САЩ отказват имунизация срещу папилома

18 март, 2013 07:52 | Здраве | Няма коментари

Родители в САЩ отказват имунизация срещу папилома
Расте броят на родителите в САЩ, които се противопоставят на препоръките на лекарите да ваксинират тийнейджърките срещу човешкия папилома вирус (HPV), основната причина за рак на шийката на матката, става ясно от проучване ,публикувано в понеделник и цитирано от АФП.
Сред споменаваните от родителите причини са преценките, че детето им е твърде малко или все още не е сексуално активно, или страховете за безопасността и странични ефекти или липсата на знания за ваксината, се казва в изследването, публикувано в списание Pediatrics.
През 2008 г. 40% от анкетираните родители са заявили, че не искат такава ваксина за дъщерите си. През 2010 г. тази цифра нараства до 44%.
Броят на младите жени, които се ваксинират нараства – 16% от тийнейджърките са се ваксинирали през 2008 г., а през 2010 г. – една трета, се казва в изследването.
Анализът идва от националните данни за ваксиниране на девойките от 13 до 17 годишна възраст в проучване на имунизациите в САЩ след тийнейджърите между 2008 и 2010 г.
Американският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва момичетата и момчетата на възраст между 11 и 12 години да се ваксинират срещу HPV, както и жени до 26 години и мъже до 21-годишна възраст, ако не са били ваксинирани, когато са били по-млади.
Центърът препоръчва ваксината и за хомосексуални мъже.
HPV ваксини са безопасни и ефективни „и се тестват от хиляди хора по целия свят „, казва центърът на своя уебсайт.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата