Уникален онкоуред заработи във Варна

30 март, 2013 15:37 | Здраве, Технологии | Няма коментари

Уникален онкоуред заработи във Варна

Старт на уникален уред даде министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров във Варна днес. В Университетската болница „Св.Марина” той официално пусна в експлоатация първия в България циклотронен комплекс. Апаратурата ще произвежда изотопи за изследванията на пациентите с помощта на високотехнологичната Позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография – ПЕТ-скенер.

С тази най-прецизна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. Досега необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица със самолетен транспорт от Австрия и Унгария.

Циклотронът е уникален комплекс не само за нашата страна, но е и едва вторият подобен в Европа, тъй като позволява производството на индивидуални дози за диагностика.

С началото на родното производство на изотопи от една страна ще се постигне независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, а от друга – собственото производство ще има значим икономически ефект като ще намали значително досегашните разходи за диагностичните изследвания. Стойността на циклотронната апаратура, която е от най-висок клас, е 5 млн. лв. Средствата са осигурени изцяло от бюджета на лечебното заведение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата