Барелеф на последния знаменосец на Самарското знаме

3 март, 2013 12:49 | Денят | Няма коментари

Барелеф на последния знаменосец на Самарското знаме

В центъра на Радомир откриха барелеф на героя опълченец Никола Корчев. Паметникът е изработен от варовик и е висок 1,20 м.

По време на Руско-турската освободителна война Никола Корчев се записва в Българското опълчение. Служи в Трета опълченска дружина под командването на подполковник Павел Калитин. В края на юли 1877 г. се водят ожесточени сражения при Стара Загора. Когато подполковник Калитин, у когото е знамето, е смъртоносно пронизан от щиковете на турците, спасява знамето. След това го предава на едно младо момче, известно като Черногорчето, което изнася знамето от полесражението. Така и до днес България няма пленено бойно знаме. За подвига си Никола Корчев е награден с орден за храброст „Свети Георги” – ІV степен.Образът на Никола Корчев е увековечен от художника Ярослав Вешин, който през 1911 г. завършва прочутата си картина със знаменосеца и Самарското знаме.

Корчев умира през 1921 г. Тленните му останки са положени в храма-костница на връх Шипка и той остава в историята като спасител на Самарското знаме.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата