Кристиан Вигенин: Най-големият проблем е намирането на първа работа

23 март, 2013 06:55 | Мнения | Няма коментари

Кристиан Вигенин: Най-големият проблем е намирането на първа работа

Дискусия за ролята на европейските институции за бъдещето на младите хора ще се проведе в Голямата конферентна зала на УНСС на 25 март. Инициатори на форума са студенти от Обединението за юридическо развитие „Темида“, който е част от серия публични срещи на студентската организация.

АкадемикаБГ/akademika.bg потърси за интервю българския евродепутат Кристиан Вигенин, който ще бъде специален гост на дискусията.

Г-н Вигенин, в понеделник ще дискутирате бъдещето на младите хора в ЕС и България.  Какво обаче е тяхното настояще?

– За никого вече не е тайна, че безработицата – особено сред младежите, се превърна в огромен проблем във всички страни от ЕС, в пречка пред растежа на икономиките и възстановяването от кризата. Най-обезпокоително е увеличаването на броя на т.нар. обезкуражени млади хора. Това са младежи, които не работят, не учат и не търсят работа. През 2011 г. средно в Европейския съюз те са 12.9%, или 7,5 млн души. България е една от най-силно засегнатите страни по тези показатели. Към края на 2012 г. младежката безработица у нас е 28,5%, а броят на обезкуражените млади хора е приблизително 37 000 души. През последните няколко години се направи твърде малко за развитието на адекватни младежки политики, работеше се „на парче“, без ясна визия за това каква икономика и какъв пазар на труда искаме да имаме в България. А проблемите са комплексни и могат да намерят решение само ако има такава визия.

– Кои според са най-сериозните проблеми, пред които са изправени днес младите българи?

– Най-вече несъответствието между търсените и предлаганите умения на пазара на труда, което допълнително обезкуражава младите хора както от сериозно отношение към образованието, така и от търсене на работа по специалността. Влошаването на икономическата обстановка и най-вече задушаването на малките и средни предприятия доведоха до влошаване на качеството на наличните работни места и пренасочване на работна сила към сектори с ниска изискуема квалификация или ниска добавена стойност на труда. Много често търсещите нова работа са склонни да приемат предложение, което е под нивото им на квалификация, както и по-ниско заплащане. Най-големият проблем си остава намирането на първа работа или стаж по специалността, а това до голяма степен предопределя бъдещото кариерно развитие на младите хора.

– Как тогава да изградим едно по-добро бъдеще и може ли ЕС да ни помогне?

– Малко са страните с традиционно силни социални системи, работещи политики и достатъчно средства за финансирането им, които могат да устоят на такива трудности. България определено не е сред тях. Ето защо е необходимо да се възползваме максимално от възможностите на европейско ниво (мерки за повишаване на заетостта, подобряване на образованието и връзката му с бизнеса, насърчаване на мобилността и др.), но също така и да участваме пълноценно в дебатите за развитието на тези идеи и инициативи. Необходимо е обаче и младежите да поемат отговорност за своето бъдеще и да се информират за инициативите и възможностите както на европейско, така и на национално ниво. На срещата в понеделник ще обърна специално внимание на Европейската младежка гаранция – една инициатива на Партията на европейските социалисти и Групата на социалистите и демкратите в ЕП, която беше одобрена от Европейския съвет, за нея вече са предвидени 6 милиарда евро в новия 7-годишен бюджет на Евросъюза и трябва да бъде бъде въведена във всички страни-членки.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата