МОМН отчете: Само 4761 отпаднали деца и 119 закрити училища

12 март, 2013 11:49 | Средно образование | Няма коментари

МОМН отчете: Само 4761 отпаднали деца и 119 закрити училища

В България няма проблем с отпадане на учениците от училище. Други държави отчитат далеч по-голям брой отпаднали деца от учебния процес, каза тя. През 2008- 2009 са отпаднали 8820 ученици. В края на мандата на ГЕРБ отпадналите ученици са 4761. Това стана ясно от отчета на МОМН за изтеклия мандат. Зам.-министър Милена Дамянова отчете и увеличеният брой на психолозите в училищата, както и че е разработен механизмът за противодействие на училищния тормоз. Тя благодари на Сергей Игнатов, че е разбрал важността на въвеждането на кариерните консултанти в родните училища.

Дамянова отчете и повишаване на заплатите на учителите. През  2009 средната учителска заплата е била 651 лева, а през  2012 – 730 лева. Над 27 милиона лева са инвестирани в квалификацията на българските учители. В предишния мандат средствата за преквалификация на учителите са били само 12 милиона лева, отбеляза тя.

119 училища са закрити в управлението на Бойко Борисов, като за сравнение за периода 2005-2009 са закрити 563 школа.  Открито е и едно спортно училище във Велико Търново, посочи още зам.-министърът.

На над 660 български деца от общностите ни зад граница са осигурени почивки у нас. МОМН е осигурило и летни курсове по български език за общността зад граница. Над 2000 работодатели са заявили желание във ведомството да приемат стажанти. 21 000 български студенти получават евростипендии.

В отчета си зам.-министърът на образованието Милена Дамянова акцентира върху проблемите на грамотността. От 2000 година България не стои добре по отношение на функционалната грамотност, посочи тя. Проблемите на неграмотността,по думите й, изискват ангажираност.

В тази връзка тя се похвали, че е въведена задължителната детска градина за 5-годишните деца. Близо 400 милиона лева е инвестирало правителството за децата и то в условия на криза, подчерта Дамянова.

41 милиона лева са отпуснати от МС за нови детски градини като в това число не се включват парите за детски градини, отпуснати от общините. 264 милиона лева ще се инвестират в безплатна занималня, обясни още заместник-образователният министър, като поясни че в тази сума влизат не само държавни средства, но и парите от бъдещата ОП „Наука“. Милена Дамянова е доволна и от външното оценяване.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата