Патриарх Неофит се помоли за мир и благоденствие

10 март, 2013 11:00 | | Няма коментари

Патриарх Неофит се помоли за мир и благоденствие

Негово светейшество патриарх Неофит отслужва първата си Света литургия като Софийски митрополит в храма „Св. Неделя“. В началото на службата беше отправена молитва за мир и благоденствие за дошлите вярващи в храма, за всички българи в страната, както и за сънародниците ни в чужбина.

Всички желаещи да се поклонят пред чудотворната икона „Пресвета Богородица – Достойно есть“, могат да го направят днес до 13,00 ч. в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Иконата беше донесена снощи с литийно шествие от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В 13,00 ч. иконата ще отпътува за Варна, но преди това – около 17,00 ч., светинята ще пристигне в Търговище. Там ще остане за поклонение в храма „Св. Йоан Рилски“ до 21,30 ч. На 11 март сутринта иконата ще бъде посрещната в катедралния храм на Варна „Св. Успение Богородично“, където ще остане за поклонение до вечерта на 13 март. На 14 март от 9,00 до 14,00 ч. иконата ще бъде в храма „Св. Трисветители“ в Шумен, след което ще отпътува за Велико Търново. В катедралния храм на старопрестолния град иконата ще остане за поклонение до 13,00 ч. на 15 март, когато ще отпътува за София и ще се завърне на постоянното си място за поклонение – патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Иконата „Пресвета Богородица – Достойно есть“ е дар от Светогорското монашество на Българската православна църква. Тя беше донесена в края на октомври 2012 г. в София за 98-ия рожден ден на патриарх Максим, за 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и за 100-годишнината от построяването й.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата