Електронните здравни досиета вече са активни

15 април, 2013 10:30 | Здраве | Няма коментари

Електронните здравни досиета вече са активни

От днес всички граждани ще имат цялостен достъп до електронното си здравно досие. Чрез уникален код за достъп ще получаваме информация за избрания от нас личен лекар, за извършените и отчетени дейност от личния лекар, лекарите специалист, болничните заведения, лабораториите и аптеките – от 2009 г. до сега, съобщиха от НЗОК.

Всеки желаещ да получи достъп до електронното си здравно досие, може да подаде заявление в районните здравноосигурителна каса (РЗОК). Оттам ще получи персонален 10 символен буквено-цифров код, който заменя досегашната практика достъпът до информацията да става единствено чрез електронен подпис.

След предварително направен абонамент системата ще уведомява чрез e-mail или чрез SMS, за настъпили събития, напр. промяна в пациентската информация, за предстоящи събития, напр. годишен профилактичен преглед, както и информация за деца до 18 г. или подопечно лице (напр. уведомление за правото на периодични профилактични прегледи).

Така пациентът може да отвори досието си, за да види заболяванията си и извършените прегледи.

За тази цел болниците ще са длъжни да качват епикризите в досиетата на болните. Информацията за извършените медицински дейности е събрана от 2009 година до сега.

Ако пациентът прочете невярно съдържание, може да поиска проверка. В досието ще се отразява и дали здравната каса е платила съответното лечение.

Предвижда се още възможност изборът на личен лекар да става по електронен път.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата